Obrázek k článku Mistři heavy metalu v Praze! Nedávné koncerty prozrazují, že Iron Maiden jsou stále v laufu
| Radek Pavlovič | Foto: John McMurtrie

Mistři heavy metalu v Praze! Nedávné koncerty prozrazují, že Iron Maiden jsou stále v laufu

Až budete příští týden hodnotit koncert Iron Maiden v Praze, připravte si dostatek superlativů. Alespoň nedávný report prestižního Metal Hammeru, který se rozplýval nad show heavymetalové legendy na festivalu Download, naznačuje, že je budete potřebovat.

Kapela se do Prahy vrací 20. června - na den přesně po čtyřech letech. Tentokrát s sebou do pražského Edenu vezou novou desku Senjutsu.

Iron Maiden jako headliner Downloadu, největšího metalového festivalu ve Spojeném království, nebyl nic jiného „než bombastický kariérní triumf“, prohlásil Metal Hammer. „…bezbřehá energie, která jde z těchto šedesátníků, svědčí o tom, že Iron Maiden jsou největší a nejmilovanější ikona metalové hudby,“ dodal.

Nedávné koncerty dávají tušit, že set bude stát na poslední desce Senjutsu. Mnoho fanoušků 82 minut dlouhou desku nezkousla (nějaký fanda dokonce desku sestříhal na 60 minut), ale podle Metal Hammeru i deset minut dlouhé fláky z novinky do živého setu bez problému zapadají a vedle hitů nedělají žádnou ostudu. A hitů by mělo být v setlistu i tentokrát jako flat whitů na Letné. Hodně. V průřezu diskografií by neměly chybět takové hymny jako Flight Of The Icarus, Hallowed Be Thy Name, The Number Of The Beast… A upřímně, může vůbec nezaznít Fear Of The Dark?

The Writing On The Wall z alba Senjutsu

Je otázkou, zda blížící se koncert není poslední šance vidět Maiden v Česku. Heavy metal už dávno dosáhl seniorské generace a Iron Maiden jakbysmet. Třiašedesátiletý zpěvák Bruce Dickinson, který je s kapelou spojený od podzimu 1981 (i když s přestávkou), připomněl, že nic nemůže trvat navěky. „Pokud v budoucnu nebudu moci zazpívat více než čtyři písně za večer, byl bych rád, aby kapela pokračovala dál i beze mě a já bych měl možnost si svého náhradníka vybrat,“ prohlásil zpěvák.

Podle Metal Hammeru ale živé kvality Iron Maiden věk zúčastněných spíš popírají. „Iron Maiden na Downloadu zkrátka připomněli, proč jsou stále opravdovými mistry heavy metalu,“ shrnul lakonicky. Uvidíme v Edenu v pondělí 20. června.

V červnu Iron Maiden triumfovali na britském Download Festivalu