Obrázek k článku Metronome Prague nebude jen Nick Cave. Svou kapelu představí třeba i syn Mekyho Žbirky
| Šárka Hellerová | Foto: Marek Musil

Metronome Prague nebude jen Nick Cave. Svou kapelu představí třeba i syn Mekyho Žbirky

Kromě Nicka Cavea a The Bad Seeds na pražském Výstavišti zahrají Belgičani Balthazar, oblíbené britské indie-popové duo Oh Wonder či rapperka Flohio. Tři dny hudby zahájí ukrajinská kapela Go_A. Festival nově oznámil speciální koncerty řady českých hudebníků.

Odkládaný pátý ročník festivalu se uskuteční 23. až 25. června. Dalším v podstatě zahraničním interpretem, který Metronome Prague oznámil, je britská kapela Sunnbrella, jejímž frontmanem je syn Mekyho Žbirky David. „Festival bude naše první velká akce s novou deskou. Je super, že premiéra tak bude vlastně doma,“ těší se David Žbirka, který se se svou kapelou přidává do programu po bok Nicka Cavea, klasiků elektronické hudby Underworld či amerického zpěváka Becka.

David Gaydečka mezi účinkujícími vypichuje koncert rapperky Flohio. „Pátý ročník Metronome Prague otevírá svůj program novému žánru, hip-hopu. Umělkyně s nigerijskými kořeny již několik posledních let bortí pravidla této scény. Pozornost na sebe strhla poprvé v roce 2016 svými nemilosrdnými texty songů debutového EP Nowhere Here,“ láká na koncert aktuální hvězdy britského rapu a grimu.

Ukrajinské skupině Go_A, jež svou zemi loni reprezentovala úspěšně na Eurovizi, bude patřit hned čtvrteční zahájení festivalu. „Kapela, která hraje elektronickou hudbu ovlivněnou východoevropskými folkovými motivy, nás sama oslovila. Dostala se až do finále Eurovize, kde v posledních letech uspívají kvalitní hudební projekty,“ vysvětluje Gaydečka a dodává: „Co je ale důležité: V tuto chvíli nelze přehlížet situaci na Ukrajině. Proto jsme se rozhodli GO_A pozvat a po dlouhé pauze to budou oni, kdo zahájí několikrát přesouvaný pátý ročník Metronome Prague.“

Kromě zahraničních hvězdu Metronome uvede i speciální vystoupení českých umělců. Dan Bárta s Alicí oslaví na festivalu třicet let od svého založení, Marpo & Troublegang připomenou své desáté výročí. „Metronom Prague je mladý festival a Alice stará kapela. I pamětníci mají svá neoddiskutovatelná práva a je bezva, že s nimi takový festival počítá,“ oceňuje Dan Bárta. Skupina Mig 21 vystoupí s šedesátičlenným Orchestrem Národního divadla s dirigentem Jaroslavem Kyzlinkem, jejich spolupráce vznikla během televizního projektu Národ sobě – Kultura tobě.

Organizátoři připomínají, že přinášet koncerty domácích účinkujících, často v unikátních projektech připravených přímo pro festival, je dramaturgickým záměrem již od prvního ročníku. „Další speciál máme připravený na páteční večer, ale budeme vám ho moci představit až v květnu. Bude to velké audiovizuální překvapení. Můžeme také prozradit, že speciálními koncerty překvapí i Lenny nebo například Čechomor,“ potvrzuje David Gaydečka.