Obrázek k článku Zběsilí a precizní. Cílem talentovaných Marked As An Enemy je prorazit do Německa
| Lukáš Rešl | Foto: Jáchym Belcher

Zběsilí a precizní. Cílem talentovaných Marked As An Enemy je prorazit do Německa

Svižná, precizní, zběsilá a emočně procítěná. Tak by se dala v několika slovech popsat muzika ambiciózních Marked As An Enemy. Má naděje tuzemské metalcorové scény šanci uspět i za hranicemi?

Koncem listopadu vydala talentovaná čtveřice debutové album Meanwhile, které baví nadstandardně skvělým zvukem, energií a především charakteristickým projevem zpěváka Radka Polánského. Mezinárodně dokázali zaujmout i pořadatele známého festivalu Impericon. Mezi jejich vzory a hlavní zdroje inspirace patří velikáni světové scény jako While She Sleeps, Counterparts, Landmvrks nebo Polaris. Přesto si kapela ráda zachovává vlastní tvář a klade důraz na originalitu.

Od začátku našeho setkání byla na Radkovi cítit obrovská radost z nově dokončeného alba. „Zatím máme vesměs jen pozitivní reakce. Spousta lidí vidí snahu to posouvat dál, což nás žene kupředu. Nejvíce si ceníme reakcí od lidí, kterých si sami vážíme, ať už to jsou muzikanti, nebo obecně lidi z hudebního prostředí,“ svěřil se spokojený Radek s prvními reakcemi na nový počin. „Zároveň cítíme trochu zadostiučinění, když hned na prvních koncertech s novou deskou si lidé zpívají texty našich nových songů.“

Reakce na desku ale přicházejí i ze zahraničí, a to především z Německa, kde se Marked As An Enemy snaží od začátku svého působení prosadit. Kapela zde dlouhodobě komunikuje s různými magazíny, promotéry i instagramovými stránkami. „V podstatě vždycky jim pošleme nějakou novinku s dotazem, jestli by to nechtěli hodit na stránky nebo do playlistů Spotify. Jsme moc rádi, že zejména německá corová komunita je vždy natěšená, když něco vydáme. Lidi tam naši hudbu dost sdílejí a pomáhají nám tak prorazit i za hranice na největší metalcorový trh v Evropě. Snažíme se pro to dělat maximum. Zejména náš basák je v tomhle ohledu neskutečně aktivní, a kdykoli něco vydáme, tak rozešle třeba i tři sta tiskovek za den.“

Aktivní jsou Marked As An Enemy i v dalších ohledech, které jsou dnes nezbytné pro úspěch. Nešetří na videoklipech, do nichž umí převést emoce ze své muziky. Ne každá skupina tohle o sobě může tvrdit.

První úspěchy

Práce a talentu Marked As An Enemy si už před třemi lety všiml i německý festival Impericon. Ten kapelu zařadil do soutěže Impericon Next Generation, která nabízí možnost mladým kapelám zahrát na jedné z největších metalcorových akcí v Evropě. Kapela měla tehdy vydané teprve druhé EP s názvem Fire Find Me, na kterém poprvé zazněl právě Radkův hlas. Byl to úspěch, i když s hraním to nakonec nevyšlo.

„V tom roce jsem do kapely naskočil jako do rozjetého vlaku. Na Fire Find Me jsem se osobně stačil podílet jen jednou skladbou a nahrávku jsme dokončovali těsně před těmi nejtvrdšími lockdowny. Byla to hrozná doba, kdy jsem byl v podstatě pořád sám zavřený doma a občas jezdil za kapelou do zkušebny. Byli jsme připraveni to EP hrát a ukazovat lidem naši novou tvorbu. Covid do toho bohužel hodil vidle a my jsme před pandemií stačili odehrát pouze jediný koncert na strahovské Sedmičce.“

Nebýt toho období, kapela by se ale zřejmě nikdy nedostala k nahrávání debutu. „Myslím si, že kdybychom v té době mohli hrát, tak spíše objíždíme republiku s touhle nahrávkou. Neměli jsme ale moc co dělat, a proto jsme se rozhodli začít pracovat na nové desce už v průběhu roku 2020,“ vypráví Radek. „Ze začátku to bylo hodně komplikované, protože jsme si s covidem opravdu nechtěli zahrávat. V podstatě jsme každý z kapely pracovali doma, skládali hudbu a dělali demáče,“ vysvětluje Radek, který jako jediný člen kapely žije v Praze a za kapelou dojíždí na zkoušky několikrát do měsíce.

Ne obyčejný metalcore

Více než rok a půl práce na nové desce Meanwhile stál za to. Kapela se na ní prezentuje o poznání lepším zvukem a také výrazně přitvrdila. Ačkoli se nejedná o promyšlenou koncepční záležitost, písně jsou spolu dobře provázané a jako celek skvěle fungují. Čím však deska oplývá nejvíce, je její osobitost a charakter, který dodává zoufalý a emočně procítěný scream. Nejedná se o jednotvárnou desku s brutálně těžkým hlasem na poslech. Na albu jsou slyšet i krásné čisté zpěvy v písních jako Feeling Blue nebo Oceans, které desku uhlazují a dělají ji více dynamickou. Album navíc zakončuje poklidně zádumčivé instrumentální outro s názvem mnwhl, jež nikterak nevypadává z kontextu celé nahrávky. Ve výsledku se tak jedná o zvukově velmi rozmanitou nahrávku.

„Chceme, aby v naší hudbě byly znát melodie. I proto se rád vyžívám v melancholii a smutných podnětech, které mohou třeba oslovit i lidi, co metal tolik neposlouchají. Každopádně jsme přišli na to, že chceme hrát tvrdší věci. S tím samozřejmě souvisela i nutnost se začít herně a technicky zlepšovat. Já třeba začal více pracovat na svém hlasu a snažím se využívat více jeho poloh a barev,“ vysvětlil Radek, který je k sobě zároveň dost kritický. „Nemyslím si, že mám nějak zvlášť dobrou techniku zpěvu. Na koncertech v podstatě jenom řvu o tom, jak jsem naštvaný na všechno a na všechny. Je ale možné, že to dělá právě takové to koření, které definuje naši kapelu.“

V tom musím dát Radkovi za pravdu. Zejména skladby Drown Away a Any Life in Me působí na desce jako mentální terapie, které vás skrze ostré kytarové riffy a těžké změny tempa dokážou překvapivě uvolnit. Prolínání již zmíněných čistých zpěvů s agresivním řevem vytváří na desce fantastickou atmosféru, u které se nemusíte bát, že byste po poslechu dostali depresi. Je to ve výsledku rychlá, pestrá a energická jízda, jen opřená o vážná témata.

Pokud bych měl vytáhnout nejlepší ukázku z nové desky, určitě by to byla píseň s názvem Your Afterlife. Z hlediska kompozice se jedná o nejpropracovanější skladbu na albu, jež svou atmosférou a herní zručností připomíná repertoáry světových metalcorových skupin. Skvělý je zejména závěr songu. Když už má člověk pocit, že skladba končí, track z ničeho nic vyvrcholí mocným featem hostujícího zpěváka Matta Kopeckého (Silent Generation), jehož pekelně hluboký growl vás stlačí k zemi. Tenhle moment překvapení je přesně to, čím metalcore jako žánr nejvíce baví a Marked As An Enemy dávají světu jasně najevo, že i v Česku se tahle hudba dělá na vysoké úrovni.

„Neděláme a nechceme dělat typické metalcorové skladby, kde máš přímočaré schéma typu sloka, refrén, znovu sloka, bridge a konec. Já navíc rád do hudby vnáším své osobní motivy a myšlenky, na kterých se v posledních letech dost podepsal právě covid. Nikdo z nás nebyl připravený na nějaké lockdowny a omezení sociálního kontaktu. Díky samotě jsem tak dost přemýšlel o tom, jak mi vlastně je, a zároveň jsem začal být trochu nostalgický v tom, jaký byl život předtím. Tyhle faktory mě vlastně dost rozesmutnily, a proto jsem začal na desku psát tyhle texty.“ Ty dle svých slov píše Radek spontánně, třeba i na cestách v autobusu. Většinou se dotýkají právě témat duševního zdraví, které rád ventiluje, a vybízí své fanoušky k veřejné diskuzi nad nimi.

Bez producenta ani ránu

A kdo vlastně stojí za skvělým zvukem Marked As An Enemy? Odpověď hledejme v kapele Skywalker. Bicí soupravu zde obsluhuje jeden z nejtalentovanějších českých producentů Damián Kučera, který s Marked As An Enemy spolupracuje téměř od začátku. Kapela je mu vděčná nejen za zvuk desek jako takových. „Damián je pro nás obří podpora a my jsme vděční za to, že u něj nahráváme a můžeme se s ním radit. Je trochu šílenec ve chvíli, kdy se pro něco nadchne, což je pro nás jen dobře. I když hlavně bubnuje ve Skywalker, je zároveň také úžasný kytarista s naprosto šílenými nápady. Je zkrátka neuvěřitelně tvůrčí a dokáže z nás všech skutečně vymáčknout maximum. I proto si to bez něj moc nedokážeme představit. Zcela vážně ho bereme jako pátého člena kapely.“

Stejně jako pro Radka jsou i pro ostatní členy Marked As An Enemy hlavní domácí inspirací právě Skywalker, kteří v Česku již delší dobu táhnou metalcorový žánr a scénu s ní spojenou. A to nejenom po zvukové stránce svých nahrávek a živých vystoupení. Marked As An Enemy mají totiž podobně vysoké cíle a rádi by prorazili za hranicemi. „Pro nás jako metalcorovou kapelu je moc důležité vyjet a hrát v zahraničí, protože zázemí u nás prostě zdaleka není na takové úrovni jako v západní Evropě. Navíc v tomhle žánru je opravdu důležité pravidelně vystupovat. Metalcore je živá hudba, která nejlépe vyniká na živých koncertech,“ uzavírá naše povídání Radek, jenž už netrpělivě vyhlíží koncerty a festivaly v letošním roce.

Uvidíme, kam osud tuhle snaživou posádku zavane. Reakce na debut kapelu nakoply ještě k větším ambicím a snahám předvést se světu tvrdé muziky. Není divu. S tak vysokým nasazením a energií nabízejí českému hudebnímu prostředí opravdu jedinečnou a zajímavou alternativu kytarové muziky.

Seznamte se

Marked As An Enemy vznikli v roce 2016 v Českých Budějovicích jako čtyřčlenná posthardcorová formace ve složení basa (Francesco), bicí (Petr), kytara (Pavel) a zpěv (Bohumil). V roce 2018 kapela nahrála své první EP Crossroads. O dva roky později došlo v kapele k personální změně, když se za mikrofon postavil Radek Polánský, a skupina tentýž rok nahrála druhé EP Fire Find Me (2020). Kapela nového zpěváka musela dlouho přemlouvat, jelikož původně neměl o pozici zájem a chtěl se věnovat vlastním grungovým projektům. Koncem roku 2022 pak Marked As An Enemy vydali svou první debutovou desku Meanwhile, která kapelu nasměrovala více metalovým a tvrdším směrem.