Obrázek k článku Žádné šaškárny, hodně kytar. Přijíždí velikáni post metalu Cult of Luna
| Lukáš Rešl | Foto: Metal Blade Records

Žádné šaškárny, hodně kytar. Přijíždí velikáni post metalu Cult of Luna

Smetánka světové postmetalové scény v čele s legendárním švédským sextetem Cult of Luna se řítí do pražského klubu Roxy. 29. března by tu měla panovat patřičně mrazivá atmosféra.

Mistři atmosféricky laděného metalu a potemnělého vizuálu u nás poprvé představí živou prezentaci písní z nové desky The Long Road North, za doprovodu bubenického dua a zatěžkaných zvuků elektrických kytar. Nekorunované krále žánru doplní další letité hvězdy scény, chicagští matadoři Russian Circles.

Začátek minulého roku ovlivnily dopady covidové pandemie a řada kapel proto musela rušit svá plánovaná tour po Evropě. Problémy se nevyhnuly ani post-metalovým velikánům Cult of Luna, kteří lákali na turnés s kapelami Alcest a Svalbard. Na plánovaný koncert v pražském klubu Roxy nakonec dojde 29. března, jen s jednou úpravou v line-upu. Místo francouzských snílků Alcest přijede trio amerických drtičů Russian Circles, jež patří na poli post-rockové a post-metalové muziky mezi nejpopulárnější formace.

Post-metal je v mnoha směrech odlišný metalový subžánr, který si zakládá na táhlé atmosféře v delších skladbách evokujících pocity stavu beztíže. Cult of Luna patří mezi sortu kapel, které tento okrajový žánr dokázali dotlačit na velká pódia díky svébytnému přístupu a také zajímavému konceptu svých vystoupení. Jejich muzika se opírá o dramatickou a těžkou instrumentální muziku, kterou jen decentně doplňují vokály. I kvůli tomu skupina svá vystoupení obohacuje o výraznou vizuální show, která podporuje emoci a posluchačův prožitek.

Cult of Luna jsou do určité míry i dost experimentální skupinou, která se nebojí čerpat z jazzu, elektroniky, rocku a potažmo metalové muziky. Jejich všehochuť a schopnost přenést i ty nejtemnější motivy do své muziky je činní výjimečnými. Zejména některé jejich ambientní kousky nahánějí až husí kůži. Jedním z taháků koncertu je i bubenický duet téhle šestičlenné party. Rytmicky zdvojené bicí party dodávají muzice Cult of Luna na ještě větší intenzitě a fandy bicích souprav bezesporu potěší.

Neočekávejte bláznivou metalovou show plnou vrážeček, skákání z pódia a podobných vylomenin. Tahle muzika je pro opravdové hudební fajnšmerky, kterým nedělá sebemenší problém si jen tak v klidu postát nebo i posedět a nechat se myšlenkami vtáhnout do víru mrazivě pochmurné muziky. Doufejme, zda Cult of Luna dostojí své pověsti a předvede svou unikátní atmosférickou show. Zvučné předkapely by jim k tomu měly rozhodně pomoci.