Obrázek k článku Malé vítězství Marilyna Mansona. Obžaloba ze zneužívání padla, další dvě běží
| Liv Boková | Foto:Perou

Malé vítězství Marilyna Mansona. Obžaloba ze zneužívání padla, další dvě běží

Federální soudce v úterý v Los Angeles zamítl jednu ze tří zbývajících žalob za údajné sexuální zneužívání podaných proti shock rockerovi Marilynu Mansonovi. Žalobkyně Ashley Morgan Smithline totiž propásla lhůtu na výběr nového právníka.

Soud udělil začátkem října tehdejšímu právnímu zástupci ženy povolení k odstoupení. Smithline následně dostala dva měsíce na to, aby si buď najala nového zástupce, nebo dodala čestné prohlášení o tom, že je připravená se zastupovat sama. Pouze splněním jedné z těchto dvou podmínek mohla zajistit pokračování případu. Odpověď od žalobkyně však nepřišla.

Jak připomíná na webu časopis Rolling Stone , Smithline původně žalovala Mansona, občanským jménem Briana Warnera, v červnu 2021. Tvrdila, že ji hudebník jako posedlý pronásledoval online, přesvědčil ji, aby ho navštívila v Los Angeles, kde ji pak při několika incidentech v období od poloviny listopadu 2010 do ledna 2013 svázal, znásilnil, škrtil, dusil polštářem přes obličej a řezal nožem.

Nyní čtyřiapadesátiletý Manson všechna obvinění popřel a uvedl, že jeho údajné interakce se Smithline i ostatními žalobkyněmi probíhaly buď s oboustranným souhlasem, nebo k nim vůbec nedošlo.

Ačkoli je úterní rozhodnutí o ukončení případu jen úřední, Mansonův právní zástupce ho považuje za vítězství obhajoby.

„Děkujeme Ashley Smithline za to, že upustila od svých nároků vůči Brianu Warnerovi, aniž by za to něco požadovala nebo obdržela,“ uvádí právník Howard King v prohlášení. „Slečna Smithline odmítla být manipulována ostatními, kteří se snaží prosazovat své vlastní zájmy směřující proti panu Warnerovi. Přejeme jí hodně štěstí a budeme i nadále pracovat na tom, aby ti, kdo se pokouší zneužít náš právní systém, za to adekvátně zaplatili.“

Další žalobu, která je zatím platná, podala herečka Esmé Bianco, známá například ze seriálu Hra o trůny, která tvrdí, že ji Warner po mučivém vztahu v roce 2011 ve svém sídle brutálně znásilnil.

Žalobu, již podala v květnu 2021 Ashley Walters, soudce loni zamítl, neboť v případu uplynula promlčecí lhůta. Žena tehdy v reakci na rozhodnutí uvedla, že se odvolá. Warner ji údajně více než rok vystavoval sexuálnímu vykořisťování, manipulaci a psychickému zneužívání poté, co ji v květnu 2010 nalákal k sobě domů s příslibem profesionální spolupráce.

Sám Marilyn Manson podal loni v březnu žalobu pro pomluvu a obvinil svou bývalou přítelkyni Evan Rachel Wood z toho, že vůči jeho osobě vznáší nepravdivá obvinění a „vyhledává, koordinuje a vyvíjí tlak na ženy, které s ním byly dříve jakkoli spojovány, aby ho falešně obvinily ze zneužívání“.