Obrázek k článku Divoký večírek v Brně?  Pódium opanují objevy Black Holes, Sleep Twitch a Snackthief
| Šárka Hellerová | Foto: Marek Musil

Divoký večírek v Brně? Pódium opanují objevy Black Holes, Sleep Twitch a Snackthief

Všechny tři kapely, které vystoupí 1. listopadu v Kabinetu múz, představí svou čerstvou tvorbu. Pražské skupiny Black Holes a Sleep Twitch si v oblíbeném brněnském klubu zahrají poprvé, zato místní Snackthief jsou tam skoro jako doma. Mimo jiné zde před dvěma lety křtili eponymní desku.

Za dramaturgií večera, na který je vstup zdarma, stojí Marek Reinoha, jenž se v hudebním časopisu Headliner neúnavně věnuje domácí hudební scéně ve svojí rubrice Lokál. „Už dlouhodobě se snažím mapovat tuzemskou nezávislou hudební scénu a zejména její podhoubí napříč žánry. Takže objíždím koncerty a poslouchám nahrávky,“ vysvětluje a skromně zamlčuje, že obojí činí prakticky neustále. „Nejdříve jsem si to mapoval jen tak pro sebe, protože mě hudba prostě baví, ale v posledních letech i pro čtenáře Headlineru, které prostřednictvím rubriky Lokál seznamuji s tím, co mě zaujalo a co, dle mého názoru, stojí za pozornost. A že toho v tuzemsku nevzniká málo.“

Nějaký čas nechal Reinoha ideu na koncertní zhmotnění rubriky Lokál uzrát a nyní se blíží první takový večer, během kterého si přeje nejzajímavější interprety představit i naživo.

„Původní záměr byl přivézt do Brna nové pražské kapely, které v moravské metropoli ještě nehrály a doplnit je stálicí brněnské klubové scény,“ přibližuje dramaturg akci s tím, že s původně plánovanými Movement se protentokrát bohužel nepodařilo sladit termín. „Tak jsem se rozhodl pro duo Black Holes, které v Headlineru máme rádi, a v Brně ještě není úplně známé. Jako brněnského zástupce jsem vybral emo kapelu Snackthief, která se již v rubrice Lokál objevila,“ představuje Reinoha trojici vystupujících a avizuje, že by rád v budoucnu s Lokálem live v budoucnu pokračoval, a to nejen v Brně.

Black Holes s novou deskou

Black Holes přijedou brněnské publikum pozdravit s novým albem Time To Say Goodbye. „V Kabinetu múz zahrajeme poprvé, takže se samozřejmě moc těšíme,“ vzkazují zpěvačka a baskytaristka Kate Nikola a bubeník Martin Beneš. „Určitě představíme písničky z nové desky a chceme na nich ukázat, že i ve dvou lze předvést energii na úrovni plnohodnotné kapely,“ slibuje dvojice, jež se poprvé výrazněji ozvala v roce 2019 debutovým albem No Silver Lining. Karel Buriánek o jednom ze singlů tehdy v Headlineru stručně napsal: „Slušný holčičí zpěv, aranže, nápady, drive, bicí, basa hraná jako kytara, všechno.“ Později vystupovali na narozeninách Headlineru, kde nás přesvědčili, že si opravdu ve dvou s přehledem vystačí a dokážou zaujmout. Aktuální desku nahráli v Tajným studiu s Honzou Brambůrkem, kterého si jako producenta velmi pochvalují. „Zajímal se o náš pohled, jak jsme prožívali nahrávání první desky a podobně. Umí si s člověkem sednout. Při nahrávání dokáže navodit atmosféru a dostat z vás emoce. S Káťou jsme oba introverti a to, že s námi uměl dobře pracovat, pro nás bylo důležité,“ vzpomíná Martin na spolupráci.

Kytaroví Sleep Twitch

Sleep Twitch se na tuzemské kytarové scéně uvedli před rokem třípísňovým EP Alpha Apex. Že je již jejich repertoár bohatší, předvedli letos na Headliner Pontonu. V Brně zazní mimo jiné skladby z právě vznikající nahrávky: „V současnosti finišujeme práci na našem druhém EP, písně z něj jistě zazní. Nic speciálního nechystáme – prostě se do toho opřeme a budeme hrát tak, jak umíme, a hodně nahlas!“ slibují Sleep Twitch a jejich kytarista a zpěvák Wlado dodává, že tímto koncertem si splní jeden ze svých osobních cílů: „Pamatuju si, že když jsem se bavil s Kayem Buriánkem z kapely FVTVRE tak se ptal v legraci, co chceme s tou kapelou dokázat. Říkal jsem, že by bylo fajn si zahrát v Kabinetu múz, jelikož já sám jsem tam nikdy neměl to štěstí hrát a mám ten klub rád. Myslím si, že je jeden z nejlepších v Čechách, ne-li ten úplně nejlepší,“ těší se Wlado a pokračuje: „V Brně jsou navíc vždycky divoké večírky, tak doufám, že se Brňáci pochlapí a i v úterý dorazí a všichni si to společně užijeme - navíc hrajeme společně s báječnými Snackthief a Black Holes, takže si myslím, že to bude opravdu pěkný hudební večer.“

„Wlado Sejk, Ondra Koláček a Radek Železný v hudbě sází na úsporné složení kytara, basa a bicí a na výborný zvuk všech tří nástrojů. Muzika se žánrově těžko zařazuje, ale dala by se označit jako experimentální kytarovej rock s vlivy grunge a punku. Má to drive, má to dynamiku, má to gradace a je to řádně špinavé,“ píše o Sleep Twitch Marek Reinoha.

Domácí Snackthief

Brněnští Snackthief rovněž představí čerstvé novinky. „Zahrajeme šest nových věcí, které jsme nahráli v létě ve studiu Low Resolution a vyjdou na labelu Korobushka. Zbytek setu doplníme podle nálady a situace starší tvorbou. Těšíme se," vzkazuje kapela, ve které se sešli kytarista a basák, kteří spolu hrávali v instrumentální screamo-post-rockové kapele Sakkara, bubeník, se kterým oba odehráli několik koncertů ve skupině Emardee, a za mikrofon se postavil Igor Genda, kterého si můžeme pamatovat ze skvělých My Dead Cat a z No Fun at All in the House of Dolls. „Melodické energické emíčko ovlivněné americkým středozápadem s příměsí alternativního rocku, indie-rocku nebo post-rocku pro všechny outsidery. Střídání nálad, výrazné melodické basové linky a expresivní zpěv. Naštvanost se střídá s hravostí a energie se smutkem,“ přibližuje Snackthief Reinoha.