Obrázek k článku LOKÁL: Midnight Swimmers za sebou mají krkolomné začátky. A v sobě talent
| Marek Reinoha | Foto: Debora Loučková

LOKÁL: Midnight Swimmers za sebou mají krkolomné začátky. A v sobě talent

V roce 2022 jsem v rubrice Feedback doporučoval sólové EPčko Leaves talentovaného olomouckého písničkáře Stanislava Chyzmana. Midnight Swimmers jsou jeho kapela, jejíž singl jsem ve Feedbacku doporučoval v loňském roce. Letos na něj navázali povedeným debutovým EP Oceans & Seas. Proto jsem se rozhodl vás s ní trochu blíže seznámit.

Zrod kapely Midnight Swimmers byl tak trochu krkolomný. Jak mi Stanislav prozradil, prvopočátek se datuje někdy na konec roku 2017, kdy se v Olomouci dal dohromady s bubeníkem Nylon Jail Davidem Macháčem: „Tehdy to ale ještě nebyla úplně kapela. Něco jsme skládali a zkoušeli nahrávat. Byl to takovej blues rock. Teprve v roce 2018, před naším odjezdem do Londýna, jsme si řekli, že z toho uděláme kapelu.“

Pak už začali fungovat jako Midnight Swimmers, nahráli ve studiu první dva songy a na konci roku 2019 odjeli s Nylon Jail svoji první tour. Po návratu z Londýna o rok později to ale na nějaký čas skončilo. „Nejdříve se na ten projekt, řeknu to úplně jednoduše, vysral David. Nějak mu ruplo v bedně, nebo něco, a řekl mi, že už to nechce dělat, a přestal se mnou mluvit. A potom přišel covid,“ vzpomíná na pauzu Stanislav. Jelikož však už měl z minulosti nahrané dva songy a touhu v projektu pokračovat, loni se mu povedlo postavit novou kapelu, kterou vedle něj tvoří šikovní muzikanti z Brna a Olomouce kytarista Albert Pazdera, basák Jan Srostlík, klávesák Tomáš Mohr a bubeník Tomáš Galek. A tak konečně začala současná éra skupiny Mindight Swimmers.

V digitálním éteru na sebe poprvé upozornili vydáním debutového singlu Green Creature, o němž jsem v rubrice Feedback napsal, že se jedná o okouzlující song kombinující zasněné, melancholické a až ambientní polohy s indierockovými groovy. Po něm následoval druhý singl Brown & Red, který se nese v rockovějším a svižnějším duchu. Z obou nahrávek však byl zřejmý cit pro songwriting a pro práci s kontrastem mezi zasněnou a melancholickou křehkostí kompozic, energií indierockových kytarových riffů a šedesátkovou psychedelií.

Když jsem se Stanislava ptal na inspirační zdroje, ze kterých při skládání hudby vychází, řekl mi: „Zpočátku jsem poslouchal spíše takový ty britský kytarovky jako Foals, Arctic Monkeys nebo Tame Impala, což mě asi hodně ovlivnilo. Kluci ale poslouchají i tvrdší nebo undergroundovější věci. Albert má třeba rád špinavější kytary a Tomáš (klávesák) zase ujíždí třeba na Mac DeMarcovi, takže se logicky do naší muziky podprahově propisují i takové vlivy.“

No a já bych doplnil, že výsledkem je příjemná, zasněná, někdy až melancholicky zastřená kytarová muzika vycházející z nejlepších tradic britských kapel ovlivněná prvky dream popu, podkreslující melodie výborného a charismatického zpěvu. Řečené potvrzují další čtyři songy, které kapela nahrávala již v současné sestavě a které se spolu s prvními dvěma singly objevily na debutovém EP Oceans & Seas.

Bohužel jsem Midnight Swimmers ještě neměl příležitost slyšet naživo, ale pokud se jim daří tu atmosféru songů z nahrávek přenášet i na pódium, tak jsem si jist, že to bude stát za to. A že se jim to daří, může trochu naznačit povedená live video nahrávka skladby Night Rider.

V současné době se skupina Midnight Swimmers hlavně snaží prorazit na české hudební scéně a bookovat nějaké koncerty. „S tím nám trochu pomohla účast ve Startéru Rádia Wave, kde jsme docela bodovali, ale jinak je ten booking zatím docela slabej. Pro mě, který na tom projektu vlastně dělá už spoustu let, je to docela frustrující, protože lidé to vnímají jako úplně novou kapelu, která je teprve v začátcích. Ale vlastně to chápu, protože jsme až teď něco vydali. Snažíme se to tedy posouvat dál, ale je to docela těžký,“ posteskl si Stanislav.

Za sebe doufám, že jejich snažení bude mít výsledky a že je budeme moci častěji potkávat na českých nejen klubových pódiích, protože jejich muzika má potenciál.