Obrázek k článku LOKÁL: Seznamte se s kapelou Kinotaj. Nabízí čerstvý závan snových fantazií
| Marek Reinoha | Foto: Matěj Vlček

LOKÁL: Seznamte se s kapelou Kinotaj. Nabízí čerstvý závan snových fantazií

Plzeňskou skupinu Kinotaj jsem vůbec neznal, a kdyby mě na ni neupozornil kamarád, tak bych o ní nejspíš nevěděl dodnes. A to by byla velká škoda. Sice toho ještě nemají moc za sebou, ale určitě stojí za pozornost.

O kapele Kinotaj jsem se v digitálním prostoru nedozvěděl téměř nic a ani strýček Google mi moc nepomohl. Nezbylo mi tedy nic jiného, než se spojit s jedním ze zakládajících členů a vlastně i prvotním iniciátorem vzniku kapely kytaristou Vildou Jonákem. Ještě když chodil na gymnázium, měl punkrockovou kapelu, ale postupem času ho začala lákat trochu komplexnější muzika.

„Takže jsem oslovil Míru Vance a další lidi, které jsem znal ze ZUŠky, a řekli jsme si, že bychom mohli nějakou kapelu založit. Zpočátku s námi bubnoval náš společný učitel Honza Ženíšek, který je známý například z kapely Sebevrány,“ upřesnil Vilda. Nakonec se vedle Vildy a Míry prostřídalo několik dalších spoluhráčů, až se sestava před dvěma lety ustálila ve složení Vilda Jonák (kytara), Míra Vanc (klávesy, zpěv), Vojta Davídek (basa) a Ali Vancová (zpěv). V roce 2023 pak společně nahráli a vydali debutové EP Kino Duna.

Na EPčku se Kinotaj prezentovali čtyřmi imaginativními snovými písničkami, v nichž je slyšet folkpopová atmosféra kombinovaná s vlivy rockového písničkářství à la Buty nebo třeba Vypsaná fixa. Přestože písničky příjemně plynou a velmi dobře se poslouchají, nejsou prvoplánové. Pod tou jejich náladou se v hudbě děje opravdu hodně. Výborné kytarové vyhrávky a arpeggia, sofistikované klávesy a syntezátorové zvuky a hravá, leč úsporná rytmika ve spojení s výbornou instrumentací a skvělým hudebním frázováním činí ze soustředěného poslechu až artový hudební zážitek. Je vlastně čistě na posluchači, zda se jen nechá unášet náladou písní a se zavřenýma očima mu budou hlavou probíhat obrazy, které hudba evokuje, nebo se do hudby ponoří a objeví v ní a vychutná všechny jednotlivosti.

Písnička Skleněná z debutového EP.

V podobném duchu se nesou i krásně zpívané české texty, jejichž autorem je, stejně jako hlavních hudebních nápadů, Vilda Jonák. I ty jsou pojaty víceznačně a ponechávají prostor posluchačově fantazii. „Já vlastně ani moc neumím psát texty, které nesou nějaké prvoplánové sdělení nebo nějaký konkrétní příběh. Snažím se, aby text, když ho někdo poslouchá společně s muzikou, v posluchači vyvolal nějaký obraz, barvu nebo představu,“ řekl mi Vilda.

V loňském roce se skupina Kinotaj zúčastnila plzeňské talentové soutěže v rámci festivalu RIVERSOUND, kterou vyhrála, a zařadila se mezi jména jako Ida the Younng, Blue Chesterfield nebo Ed Rosenthal, jež v soutěži uspěla v minulých ročnících. Přestože se jedná o akci, o které se mimo Plzeň téměř nic neví, kapela si výhry hodně váží a považuje ji za úspěch, což je zřejmé i z Vildových slov: „Když jsme se tam přihlásili, nečekali jsme, že bychom měli šanci vyhrát. Brali jsme to spíše jako možnost si zahrát. Vítězství pro nás bylo opravdu překvapení, a to i proto, že se zúčastnily zajímavé kapely, možná sehranější a vlastně i známější. Ale hlavně to byla pro nás velká zkušenost, hodně nás to stmelilo a posunulo dál. Máme pocit, že to dává smysl a že to, co děláme, asi může někoho bavit.“ Díky vítězství si Kinotaj mohli zahrát na partnerské akci Reverbation v Berlíně, ale součástí výhry byl i jeden nahrávací den u Amáka v Golden Hive Studios a mix a master jednoho songu.

Kapela toho využila, domluvila se s Amákem, připlatila si další dva dny a nakonec tam nahrála celé, opět čtyřpísňové EP, nazvané Madame Passanda, které vydala na konci května letošního roku. Rozvíjí na něm hudebně i zvukově to, s čím začala na debutu. A zdá se mi, že se trochu víc posunula písničkovějším směrem.

Jak jsem již psal v úvodu, skupina Kinotaj ještě není moc známá, málo se o ní ví, takže těch příležitostí poslechnout si je naživo zatím není mnoho. Bohužel ani nestihla booking na letošních letních festivalech. Nicméně má v plánu letní koncert v Plzni a domlouvá další hraní po létě. A plánuje i natočení live session ze studia, jež by mohla obsahovat i některé skladby, které se na EPčka nevešly. Než tedy budete mít možnost si na ně zajít naživo, tak si je určitě poslechněte, protože to je hezká muzika.

Úvodní písnička nového EP Madame Passanda.