Obrázek k článku LOKÁL: „Izolujeme se v časové bublině mládí,“ říkají nadějní Cold Meat Party
| Marek Reinoha | Foto: Veronika Poslední

LOKÁL: „Izolujeme se v časové bublině mládí,“ říkají nadějní Cold Meat Party

Objevil jsem je až v půlce října loňského roku, kdy jsem se vypravil do pražského Café V lese na koncert nové brněnské skupiny Bren. Cold Meat Party se tehdy postarali o závěr večera a mile mě překvapili svojí čerstvou kytarovou muzikou.

Vznikli asi před pěti lety v Plzni jako středoškolská kapela, která od hraní coverů postupně přešla k vlastní tvorbě. A vzhledem k tomu, že se jim průběžně měnila sestava, vyvíjelo se i žánrové zaměření. Naplno však skupina začala fungovat před dvěma lety, kdy se k základní dvojici, kterou tvořil Jan Podskalský (kytara, lead vokály a songwriting), jehož můžete znát i ze skupin Island Mint nebo Vellocet Roll, a Petr Jiskra (kytara), přidal bubeník Dalibor Knapp a baskytarista Ondřej Vávra. Frontman kapely právě tento okamžik považuje za opravdový začátek Cold Meat Party.

Tehdy totiž začali koncertovat s vlastním autorským repertoárem. „Já nepovažuji Cold Meat Party pouze za kapelu, ale spíše za takový kolektiv lidí, kteří se zajímají o hudbu a o umění. Izolujeme se v časové bublině mládí, vzhlížíme k nějakému ideálu, který je lepší. Ale zároveň je to celé ironie, protože si rok od roku uvědomujeme, že se nejde pořád jenom vracet. Naše základní teze ale je: Hlavně nebejt smutnej,“ vysvětluje filozofii skupiny Honza. A to se odráží i v hudbě a textech. V březnu loňského roku svoje písně zaznamenali na třípísňovém živém 360° Aquarium Sessions, které natáčeli před green screenem, na nějž nechali naklíčovat výjevy z akvária.

Hudebně se jedná o čerstvou kytarovou muziku inspirovanou garáží newyorského střihu. Vyznačuje se příjemnými kytarami a velmi zajímavým zpěvem, v němž je možné najít vlivy kapel jako The Strokes, Modern Lovers nebo Television. A nechybí ani notná dávka psychedelie. A Honza přiznal ještě jeden vliv, kterým je skupina Broncho. „To je naše společná mega oblíbená kapela. Když jsme jeli na koncert Queens of the Stone Age do Vídně, předskakovali jim. Vůbec jsme netušili, kdo to je, ale úplně nás smetli. Když jsem odcházel z koncertu, v hlavě mi zněly písničky předkapely, které jsem nikdy předtím neslyšel. Docela mi to změnilo život,“ vzpomíná.

Na konci loňského roku se skupina zavřela do studia Andel Sound k Ericu Stevensonovi a nahrála svůj první studiový singl Last Day on Earth, který zaujme hypnotickými kytarovými riffy, příjemnou dávkou psychedelie a ještě příjemnějším vibem. Bohužel po nahrání singlu se s kapelou rozloučil basák Ondra Vávra, který se chtěl více věnovat své domovské skupině. Cold Meat Party teď proto procházejí intermezzem hledání nového basáka. Ale dál chtějí pracovat na svém zvuku a ve svém studiu. Debutové album by mohlo být hotové na podzim.

Mezitím si můžete zajít na nějaký jejich koncert a třeba vás svojí muzikou překvapí a potěší stejně jako mě.