Obrázek k článku Lionel Richie po třinácti letech opět přiveze své největší hity
| Šárka Hellerová | Foto: Live Nation

Lionel Richie po třinácti letech opět přiveze své největší hity

Americký hudebník Lionel Richie potřetí vystoupí v pražské O2 areně. Své hity zde zapěl již v letech 2007 a 2012. Další návrat na místo činu má v rámci turné Say Hello To The Hits naplánovaný na 6. července 2025.

Britský The Guardian letos v únoru u příležitosti čtyřicátého výročí úspěšného singlu Hello z Richieho druhé desky Can't Slow Down, jež byla oceněna dvěma Grammy, sestavilo žebříček dvaceti jeho největších hitů. Jedenáct z nich pocházelo z dob Richieho první kapely Commodores. S ní zpěvák hrál do začátku osmdesátých let a prožil úspěšný začátek kariéry, která pokračovala sólově. Již první sólové album slavilo velký úspěch, ovšem až to druhé mělo teprve ten zásadní úspěch. V roce 1985 mimo jiné v souboji o Grammy pozrazilo Born in the U.S.A. od Bruce Springsteena a Purple Rain od Prince. Singl All Night Long (All Night) Richie zpíval na závěrečném ceremoniálu olympijských her v Los Angeles.

Během třiceti let od debutu Richie vydal deset studiových alb, to dosud poslední Tuskegee vyšlo v roce 2012 a zpěvák na něj se svými kolegy, mezi nimiž nechybí taková jména jako Shania Twain, Willie Nelson, Kenny Rogers či Tim McGraw, nahrál své již dřív vydané skladby. Vlnu nového zájmu o jeho skladby vyvolalo vystoupení na Glastonbury v roce 2015. V Británii se v té době dostal zpět na vrchol hitparád, a to i se svými sólovými nahrávkami i s Commodores.

Do doby, kdy si užíval obrovský úspěch své druhé sólové desky, spadá jeho další významný zářez do hudební historie. Událost, která se odehrála v lednu roku 1995, letos připomněl dokument Nejhvězdnější noc v popu, jenž Richie mimo jiné spoluprodukoval. Důležitější ale je, že pojednává o vzniku charitativního singlu, We Are The World, který napsal spolu s Michaelem Jacksonem. Společně ho potom nahrály největší hvězdy hudebního světa. I We Are The World patří k hitům, které Richie zpívá na svých koncertech pravidelně dodnes.