Obrázek k článku Lewis Capaldi se ke slávě katapultoval výbornými písničkami i tunou humoru
| Jarda Konáš | Foto: Alexandra Gavillet

Lewis Capaldi se ke slávě katapultoval výbornými písničkami i tunou humoru

V pátek vystoupí v pražské O2 areně Lewis Capaldi, hudebník bořící klasické představy o klucích s kytarou.

Když se dnes řekne slavný britský písničkář, většině lidí naskočí na první dobrou Ed Sheeran. V posledních letech se ale na Ostrovech objevil další songwriter, který umí napsat popový hit i pobavit davy na rockových festivalech. Jeho jméno zní Lewis Capaldi.

Šestadvacetiletý rodák z Glasgow před čtyřmi lety zažil první úspěch s písní Someone You Loved. Píseň se držela sedm týdnů na špici britské hitparády, byla nominovaná na Grammy za píseň roku a ve stejné kategorii získala Brit Award. Tehdy dvaadvacetiletého Capaldiho to bez přehánění vystřelilo ke slávě, ale rozhodně nejde o žádný one hit wonder. Capaldi si úspěch „vyjezdil“, protože už jako teenager objížděl skotské kluby a, jak už to u písničkářů bývá, naučil se výtečně komunikovat s publikem.

Nové album Capaldi uvedl singlem Forget Me v minimu oblečení

I to je součástí Capaldiho kouzla. Je svůj, umí si ze sebe dělat srandu a boří tradiční vnímání popových písničkářů coby hezounků zpívajících citové ždímačky. Capaldi někdy hraje sám, někdy s kytarou, jindy ho doprovází klávesista, či celá kapela, ale vždy má ve svých písních žánrový přesah. Jeho pop je promíchaný tu s rockem, tu s blue eyed soulem, a do toho mezi skladbami vtipkuje, vypráví historky a zkrátka baví.

Díky všemu výše zmíněnému je každý jeho koncert trochu jiný, dá se čekat, že v O2 areně nebude omílat klišé typu „Ahój Prahó“, jeho promluvy mezi písněmi budou spíš na hranici stand-up comedy. Doslova, protože Capaldi občas dokáže na pódiu rozesmát sám sebe tím, co zrovna řekl. Není divu, že ho publikum miluje.

Somene You Loved zní na každém koncertu mohutným sborem Capaldiho s publikem