Obrázek k článku Norské elektronické duo Röyksopp do Prahy přiveze svou záhadnou trilogii
| Dominika Fuchsová | Foto: Angelina Bergenwall

Norské elektronické duo Röyksopp do Prahy přiveze svou záhadnou trilogii

Před lety mluvili Röyksopp o svém posledním albu, loni fanoušky překvapili rovnou trilogií. Ve středu 22. února vystoupí v pražském Foru Karlín. Na tour kapela vyrazila po skoro pěti letech.

Torbjørn Brundtland a Svein Berge ohlásili své poslední album už v roce 2014. A docela dlouho se opravdu zdálo, že album The Inevitable End je opravdu posledním albem kapely, která vznikla před dvaceti pěti lety na techno scéně v norském Tromsø. Během několikaleté pauzy ale asi dvojice, která za společnou nahrávku se švédskou zpěvačkou Robyn získala nominaci na Grammy, načerpala tolik nové inspirace a energie, že se rozhodla překvapit rovnou albovou trilogií. Odmítá však, že by to bylo v rozporu z jejich dřívějším rozhodnutím skončit s nahráváním alb.

„Cílem Profound Mysteries je podnítit vaši představivost – a rozproudit vaše smysly,“ popisuje Svein Berge své loňské dílo. V rozhovoru pro Billboard také připomíná, že ačkoliv o tom některá média občas v tom smyslu informovala, nikdy neměli v úmyslu odejít ze scény. „Mluvili jsme o tom, že opouštíme tradiční albový formát, ale ještě jsme měli co říct. Snad bude lidem jasnější, že tohle (Profound Mysteries) není tradiční album,“ vysvětloval.

Projekt Profound Mysteries vyšel postupně minulý rok a každý díl obsahuje deset písniček, na nichž převažují hostující umělci, kterými jsou například Astrid S., Alison Goldfrapp, Jamie Irrepressible, Pixx, Maurissa Rose, Gunhild Ramsay Kovacs a Susanne Sundfør. Jen na poslední díl si Royksopp přizvali tolik kolegů, že zde naleznete jen jednu skladbu bez featuringu. Paradoxně právě v ten moment jsou Torbjørn a Svein ze všeho nejsilnější. Recenzi na Profound Mysteries III si přečtěte zde.

„Na True Electric Tour chceme přenést zážitek z našich studiových produkcí na živou scénu. To znamená syntezátory, samplery a sekvencery v představení, kde je hrdinou show samotná hudba. Očekávejte elektrický set, kde se energické beaty setkávají s rozsáhlými, přesahujícími zvukovými plochami,“ zvou Röyksopp na aktuální turné, na kterém mixují nové skladby i starší hity.