Obrázek k článku Velký zpěvák, velké hity. Seal se do České republiky vrací po dvanácti letech
| Lukáš Rešl | Foto: Live Nation

Velký zpěvák, velké hity. Seal se do České republiky vrací po dvanácti letech

Ikona britského soulu devadesátých let tentokrát zamíří do Pardubic, konkrétně do Enteria Areny, kde zazní hity jako Crazy nebo Kiss From a Rose. Koncert proběhne 16. října 2024.

Málokdo se může pyšnit takovými čísly jako právě Seal. Britský zpěvák s nigerijsko-brazilskými kořeny se v devadesátých letech stal jedním z předních interpretů vyznávající taneční muziku s prvky soulu, funku či folku. Celkově má na svém kontě deset studiových alb, přičemž to poslední (Standards) vydal v roce 2017.

Seal, který měří 192 metrů, vyniká nejen působivým vzhledem a charakteristickým vokálem, ale také četnou řádkou úspěchů. Od roku 1991 se mu podařilo prodat více než 30 milionů alb po celém světě a zaznamenal také přes miliardu streamů. Jeho hity jako Killer, Crazy nebo Kiss From A Rose se dostaly na první místo prestižního žebříčku Billboard Hot 100 a řadu jeho písní nazpívali třeba George Michael, Alanis Morissette i skupina Bastille. Jeho muzika dokonce zazněla i ve filmech režisérů jako jsou Spike Lee nebo již zesnulý Joel Schumacher.

Minulý rok uspořádal Seal, celým jménem Seal Henry Olusegun Olumide Adeola Samuel, severoamerické turné s producentem a skladatelem Trevorem Hornem, který stál u zrodu jeho prvních alb. Na tuto šňůru nyní navazuje turné ve Spojených státech, které se v září přesune také do Evropy. Nemine ani Českou republiku, Seal totiž zamíří i do Enteria Areny v Pardubicích, kde vystoupí ve středu 16. října. Jeho poslední koncert u nás se uskutečnil před necelými dvanácti lety v karlovarské KV Areně.