Obrázek k článku Kryptonetopýři Ozzyho Osbourna útočí. Pán temnot skočil šipku do světa NFT tokenů
| Jarda Konáš | Foto: Sony Music

Kryptonetopýři Ozzyho Osbourna útočí. Pán temnot skočil šipku do světa NFT tokenů

Ozzy Osbourne spustil experiment, který bude řada umělců nejspíš pozorně sledovat.

Téma NFT tokenů, jakési digitální variace na originální umělecká díla, hýbe uměleckým světem a showbyznysem. Nedváno jsme se mohli pobavit kuriózním pokusem party neznámých lidí a jejich snahou zhudebnit covid, teď jde ale do tuhého.

Do světa krypto děl se totiž vrhl Ozzy Osbourne. Spolu s týmem programátorů a grafiků vytvořil kolekci 9 666 pixelartových netopýrů. Každý je trochu jiný, jeden je černý, druhý růžový, třetí má brýle, čtvrtý velké zuby. Tím má kupující zaručeno, že jeho netopýr je jediný na světě. Je jedno, že desítky či možná stovky netopýrů se liší jen v několika pixelech, pro uznání originálního autorského díla a zpeněžení v podobě NFT tokenu to stačí.

Není to nijak zvlášť průkopnická myšlenka, podobných tokenů, které prodávají lehce obměněnou variantu téhož obrázku, už existuje řada: Bored Ape Yacht Club prodává obrázky opic, SupDucks kachen, Cryptotoadz ropuch, Cryptoskulls lebek, všechno většinou v počtu 10 000 kusů lišících se jen v detailech.

Ozzy v tiskovém prohlášení komentoval spuštění projektu s humorem sobě vlastním: „Nad investováním do NFT přemýšlím už nějaký čas. Když jsem si opakovaně nedokázal na netu koupit Bored Ape, poprosil jsem Sharon, aby mi ji dala k Vánocům. Řekla, že ne, tak jsem se rozhodl vytvořit si vlastní NFT.“

Ozzyho série tokenů se jmenuje CryptoBatz a na první pohled se od výše zmíněných zvířecích NFT sérií nijak neliší, vlastně je až drze kopíruje. Téma netopýra bylo jasné, protože letos to bude čtyřicet let od památného koncertu v Iowě, kde Ozzy ukousl (možná gumovému) zvířátku hlavu. Netopýr zkrátka k Ozzymu patří a na tohle se teď hezky naváže promo.

Novinkou, která už model NFT tokenu lehce inovuje, je funkce netopýřího kousnutí a mutace. Pokud vlastníte NFT token CryptoBatz i token Bored Ape, můžete nechat netopýra opici kousnout, a zmutovat ji tak v netopýra s opičí hlavou. Vznikne úplně nový NFT token, jehož držitel je zároveň jeho spoluautorem.

Aby toho nebylo málo, vymyslel tým okolo Ozzyho bojovku. Zatímco váš netopýr může kousnout a zmutovat jen a pouze jednou a už nikdy více, různě po světě budou poletovat AncientBatz, digitální netopýři, kteří můžou kousnout devětadevadesátkrát. Stačí je najít, nechat kousnout váš NFT token a CryptoBat vám zmutoval. „Schovali jsme AncientBaty různě po světě, můžou být na nějaké hoře, hluboko v lese, pod vodou nebo schovaní pod stropem hajzlíku nějakého baru,“ píšou tvůrci na webu Cryptobatz, kde jsou zároveň k prohlédnutí vzorky netopýřích obrázků.

Kdo chce, může se tak zapojit do jakéhosi digitálního geocachingu, jen místo „kešek“ hledá přístup k programu, jenž pozmění jeho NFT token. Jestli tohle bude mezi fanoušky fungovat a jak si pak budou netopýři stát ve virtuální burze NFT děl, to teď těžko soudit. Vzhledem k tomu, jaký blázinec nyní v krypto světě okolo podobných obrázků panuje – deset tisíc znuděných opic už je například rozprodaných a lze je koupit jen přes burzu – já bych si na úspěch klidně vsadil.

V době uzávěrky Headlineru Ozzy a jeho tým nezveřejnili ani to, kdy a za kolik půjdou pixelovaní netopýři do prodeje. Mělo by se tak stát během února a sledovat tento projekt bude zajímavé už proto, že může motivovat další hudebníky k podobným aktivitám. Svým způsobem je to digitální merchandise s nadhodnotou originálního díla, které ovšem ne každý uznává. Jde o nafouknutou bublinu, nebo o budoucnost uměleckého výdělku? Zatím těžko říct, ale Ozzy je rozhodně těžká váha a jeho zapojení do oboru je třeba brát vážně.