Obrázek k článku I pro pár lidí to je nářez. Na Nouvelle Prague se představily budoucí hvězdy
| Dominika Fuchsová | Foto: @pofoceno (úvodní WYFE), snímky v textu Andrej Hresan

I pro pár lidí to je nářez. Na Nouvelle Prague se představily budoucí hvězdy

Ve dnech 4. a 5. listopadu nabídla hudební konference Nouvelle Prague bohatý program plný zajímavých hostů z branže. Desátý ročník se vyšvihl také line-upem showcasu. Z pódia ale musel být pohled na pár desítek lidí v publiku dost smutný.

Během dvou listopadových dnů se konal v Křižíkových pavilonech C a D nabitý program Nouvelle Prague, akce propojující jak profesionály, tak hudební fanoušky. Návštěvníci měli možnost se zúčastnit například workshopů Jak vytvořit doma kvalitní nahrávku, Jak na světlo v klubech nebo Jak si hlídat peníze, vedenou zástupci OSA a Integramu. Více než desítka panelových diskuzí nabídla řadu podnětných a různorodých témat od vizuální identity, přes hudbu k videohrám, až po aktuální trendy i starosti českých venues.

Nicméně panelová diskuze, která přilákala a zaplnila celý sál (asi jako jediná), byla jednoznačně ta s ministrem kultury Martinem Baxou. I když ministr dorazil o dvacet minut později kvůli hlasování ve sněmovně, neodolal se po cestě na podium zastavit u maskota letošního ročníku, fenky provozního Café v lese Radka Motlíka. Během následujících čtyřiceti minut se řešila témata jako nulová daň na vstupenky nebo balíčky pomoci pro hudební scénu. Do diskuze se zapojil také Michal Thomes: „I když byl letošní ročník Rock for People rekordní, co se týče návštěvnosti, tak byl zároveň také rekordně prodělečný,“ popisoval. Panel skončil závěrem, že by se měl hudební sektor více semknout a komunikovat více pospolitě. 

Návštěvnost konference nebyla letos závratná a na některých přednášejících bylo otrávení dost znát, což je ve chvíli, kdy se na vaši řeč přijde podívat asi deset lidí, i pochopitelné.

Na Nouvelle Prague zavítala i studentská kapela Page Turners. „Nouvelle Prague působí trochu jako elitářská akce, i když to tak vůbec není a reálně může být zajímavá i pro širší veřejnost,“ říká poměrně výstižně jejich zpěvák Misha Kiristaev.

Line-up hubenější, ale stále silný 

Když se kolem sedmé večer vracím temnou Stromovkou do Déčka, kde zatím vyrostla stage, vyleká mě prázdný sál. Zpěvačka Emily Brandi alias Fourtuna už stojí na pódiu a melancholickou skladbu doplňuje kytarou a skvělými výškami. Jenže zpívá tak maximálně pro ty, co vzadu prodávají pivo a drinky. Naštěstí se postupně sál trochu zaplní, a to zhruba dvaceti lidmi, kteří si stejně drží několikametrový odstup od stage. Na optimismu mladé zpěvačky to ale nic nemění. „Jsem na hudebním poli nová, projekt Fourtuna vznikl na začátku minulého roku, takže jsem zvyklá na menší sety nebo otvírání jiným kapelám a jsem ráda, že jsem tu dnes mohla zahrát,” popisuje Brandi. 

S každým dalším vystoupením roste energičnost a také úroveň. Následuje kapela Wyfe, jejíž zpěvák Marek Kedzior mi připomíná nižšího a rockovějšího George Ezru. Ale jsou to především Donnie Darko, kteří rozhýbou dokonce i fotografy.

Páteční showcase nicméně povznesli na úplně jinou úroveň hlavně britští Youth Sector. I když mě během dřívějšího poslechu na Spotify neoslovili ničím výrazným, živé vystoupení je pro mě velkým překvapením. Energičností, sladěnými žlutými kostýmky a interakcí s publikem hravě strčili předchozí kapely do kapsy.

„Nabídku na tenhle koncert jsme dostali asi dva týdny zpátky, takže trochu last minute,” popisuje po koncertě zpěvák Nick Tompkins, očividně v dobré náladě. Do Česka dorazili poprvé, a ať už kvůli publiku nebo dobrému a levnému pivu se určitě chystají vrátit. „Byl to showcase, takže budeme doufat, že nás někdo osloví. Kdyby to šlo, tak jsme tu za dva týdny znovu,” směje se kytarista Bradley Moore.

The Hara absolutním stropem večera

Sobotní program otevírá moje srdcovka, pardubičtí .themayrevolution. I díky jejich známějšímu jménu přichází více lidí než předchozí den, i když i to bohužel znamená jen několik desítek. „Je to hodně odlišný od hraní v klubu, je tu větší prostor, zvuk se mlátí a hlavně cítíš tlak, protože na tebe nejdou fanoušci, ale lidi z branže,” popisuje zpěvák Tomáš Kulhavý.

Zatímco předešlý den kvalita exponenciálně rostla, dnes myslím, že jsou první tři kapely na docela podobné úrovni. Jak We Are Domi, tak Cold Cold Nights, kteří se zúčastnili i konference, hrají slušný půlhodinový set.

Kolem desáté naskočí na stage Britové The Hara. I přes vysoká očekávání jsem netušila, co za show mě čeká. Se slovy Tomáše Kulhavého, že hraní v klubu je jiné, by kapela určitě nesouhlasila, přesně tam se punkové trojce podařilo nás přesunout. Zpěvákovi Joshi Taylorovi bylo jedno, že v sále je třeba stovka lidí, nechybělo skákání do publika, lezení po stáncích s drinky nebo moshpit. Po koncertě se před p'odiem dávají do řeči s fanoušky a fotí se s nimi. „Bylo to naprosto skvělý,” filtruje emoce po vystouepní kytarista Zack Breen. „Neuvěřitelná energie lidí,” doplňuje Taylor.

Příjemně mě překvapí i jejich osobní vystupování a pokora. Shodují se, že stejný set by zahráli, i kdyby v publiku stáli čtyři lidi, což prý i trochu očekávali. Nabídku hrát na Nouvelle Prague dostali na poslední chvíli, teprve před čtyřmi dny, už další den měli letenky. „Už teď doufáme, že se sem brzy vrátíme.”