Obrázek k článku Přes půl století byli Aerosmith nezastavitelní. Narazili až na zraněné hlasivky Stevena Tylera
| Jarda Konáš | Foto: Profimedia

Přes půl století byli Aerosmith nezastavitelní. Narazili až na zraněné hlasivky Stevena Tylera

Před pár dny Aerosmith oznámili, že definitivně ruší rozlučkové turné. Zdraví frontmana je přednější, otázky ohledně jeho zranění však zůstávají. Zde je rekapitulace událostí, které vedly k oznámení, že na další koncertní šňůry už se skupina nevydá.

Když vloni 9. září Aerosmith dohráli koncert v americkém Elmontu, ani fanoušci ani kapela tehdy netušili, že jde možná o poslední vystoupení v její více než padesátileté historii. Program proběhl podle plánu i s drobným překvapením na závěr. Po finální skladbě Walk This Way kapela zůstala na pódiu a všichni společně zapěli Joe Perrymu k narozeninám písničku Happy Birthday.

Následně Aerosmith přesunuli pár koncertů kvůli zranění Tylerových hlasivek, na konci září však vydali oznámení, že přerušují rozlučkové turné Peace Out…Farewell Tour, protože zranění je vážnější, jelikož kromě poranění hlasivek utrpěl Tyler i zlomeninu hrtanu. Fanoušci situaci začali okamžitě řešit, druhé kolo spekulací se rozjelo před pár dny, kdy Aerosmith oznámili, že rozlučkové turné definitivně ruší.

Ke zlomenině hrtanu dochází především v důsledku nárazu. Typicky během autonehody, při sportu se může stát například hokejistům, když dostanou ránu pukem do krku. Ale Tyler přece koncert v Elmontu dohrál? Jak už to tak bývá, diskuzní servery fanklubů Aerosmith i Reddit zaplavila hromada samozvaných odborníků na lidské zdraví a věštilo se všechno možné, od ohrožení života až po výmluvu na to, že Tyler zase spadl do nějaké závislosti. Tyto debaty nelze brát vážně, zlomeninu hrtanu však ano. Jsou známy vzácné případy, kdy k ní došlo bez vnějšího nárazu, například při špatném pohybu krkem v kombinaci s extrémním přetěžováním okolní svaloviny (což by na Tylerovy hlasivky jistě sedělo), na vině taktéž může být slábnutí chrupavek s postupujícím věkem.

Steven Tyler se na dlouho stáhnul do soukromí, poprvé se na veřejnosti objevil začátkem února, kdy pro svou neziskovku Jam for Janie pořádal tradiční večírek spojený se sledováním cen Grammy. „Mé hrdlo na tom už bylo líp, ale dělám pokroky,“ řekl tehdy novinářům a neodpustil si klasickou malou rockerskou rebelii: „Hlavně jsem se rozhodl, že nebudu moc poslouchat doktory a dám si poradit spíš tady od holek.“ Tylerova organizace se věnuje obětem sexuálního obtěžování a ty zpěvákovu podporu opětovaly lavinou dopisů a starostlivých rad.

Jeho dcera Mia Tyler si tehdy novinářům z časopisu People postěžovala, že táta rekonvalescenci podceňuje. „Někdy by vůbec neměl mluvit, takže mu občas vyloženě nadávám: ‚Co mi voláš? Máš psát esemesky!‘ Ale jeho nezastavíte, on tu pusu prostě nezavře.“ Nicméně i ona tehdy potvrdila, že se Stevenův stav lepší.

Teď už víme, že se bohužel nezlepšil a už nikdy nezlepší natolik, aby Aerosmith svou rozlučku mohli dotáhnout do konce. Ale třeba se dočkáme nějaké menší oslavy. Alespoň jednoho koncertu na rozloučenou. Zpěvák takového formátu i jeho kapela by si to zasloužili.

Záběry z posledního koncertu v Elmontu.