Obrázek k článku GLOSA: Keith Richards hraje Velvet Underground, láká na poctu Lou Reedovi
| Ondřej Kubín | Foto: Light In The Attic, Mark Seliger

GLOSA: Keith Richards hraje Velvet Underground, láká na poctu Lou Reedovi

Nesmrtelný kytarista The Rolling Stones nahrál svou verzi I’m Waiting for the Man, předznamenává tím album coverů Lou Reeda od různých umělců.

Keith Richards si pro cover vybral Reedovu písničku z debutového alba The Velvet Underground & Nico, singl teď vychází k příležitosti výročí narození Lou Reeda. Text I’m Waiting for the Man vypráví o těžkostech při shánění heroinu v Harlemu, Reed později glosoval, že to všechno stále platí, pouze s výjimkou zmiňované ceny 26 dolarů. Richardsova verze je oproti horečnatější náladě originálu trochu uvolněnější, houpavější, prostě bluesovější, a také dává větší prostor malým kytarovým vyhrávkám. Přesně jak bychom do něj čekali.

Otázka Keithových vokálních schopností byla vždycky ožehavým tématem i mezi fanoušky The Rolling Stones, Mick Jagger se dokonce často snažil řadit Richardsem zpívané kusy až na konec dané desky, aby je posluchači případně mohli snadno přeskočit a pustit si album znovu od začátku… Tady by ale mohli být spokojeni i ti, kteří Richardsův zpěv běžně příliš neoceňují, ta nenáročná „povídavá“ poloha I’m Waiting for the Man mu totiž sedí perfektně.

Keithův singl je první ukázkou z nadcházejícího alba The Power of the Heart: A Tribute to Lou Reed, které vyjde 20. dubna. Mezi dvanácti předělávkami nechybí hity jako Walk on the Wild Side nebo Perfect Day, hold Reedovi skládají kromě Richardse třeba Joan Jett and the Blackhearts, Rufus Wainwright, Rosanne Cash a mnozí další. Album zaštiťuje Lou Reed Archive a také jeho vdova Laurie Anderson, i když sama na desce nezpívá. Příběh zajímavého vztahu těchto dvou osobností si můžete přečíst v lednovém čísle Headlineru.