Obrázek k článku VIDEO: Tajemný Pan Lynx nalákal Kocába s Pavlíčkem do temného lesa
| Lukáš Rešl | Foto: Michal Skořepa / Pan Lynx

VIDEO: Tajemný Pan Lynx nalákal Kocába s Pavlíčkem do temného lesa

Začíná další kapitola v kariéře hudebníka Michala Skořepy, jenž na sebe v minulosti nejvíce upozornil grungeovým projektem Stroy, ve které se vystřídala celá řada vynikajících domácích muzikantů. Nyní se český Kurt Cobain vrací na scénu s tajemným alter ego projektem Pan Lynx, k němuž vydává singl Kdo se bojí, musí do lesa. Překvapivě s přispěním členů Pražského výběru.

Už je to nějaký pátek, co Michal Skořepa brázdil kluby s partičkou, která si říkala Stroy. Projekt časem zanikl, ale touha vrátit se na pódia multiinstrumentalistu nepřešla. Koncem roku 2021 se na streamovacích platformách zjevil jeho nový sólový projekt Pan Lynx s debutovým singlem Výlety do Temnoty. Od té doby však jeho aktivita jaksi pohasla a zdálo se, že se jednalo pouze o výstřel do tmy. Jenže zkraje letošního léta se Pan Lynx opět začal probouzet k životu.

Hudebně výtvarný projekt, jak ho sám jeho stvořitel nazývá, se v červnu letošního roku po čase prezentoval novou písní Cililynx a minulý měsíc vydal další s názvem Pan Pyroman. Poněkud potemnělé kytarovky nyní v podobném duchu doplňuje o nejnovější singl Kdo se bojí, musí do lesa, na kterém hostují legendy domácí hudební scény, Michael Kocáb a Michal Pavlíček.

„Pražský výběr je pro mě ta kapela, která mi v pubertě dala odvahu dělat muziku tak, jak ze mě přirozeně leze. Před pár lety se naše cesty spojily, když jsem s Výběrem jako host odzpíval několik koncertů včetně pražské O2 Areny. Když později přišel Pan Lynx „z lesa“ s drzým návrhem, abych přizval oba pány Kocába i Pavlíčka do nejtemnější věci na desce „Kdo se bojí, musí do lesa“, cítil jsem, že je to pomyslné uzavření kruhu, dodal si odvahy, zkusil to a klaplo to,“ prohlásil Michal Skořepa k novému singlu.

Ani z něj se nevytrácí temná, až trochu strašidelná atmosféra, se kterou Skořepa projekt nakopnul. Michael Kocáb zde obstarává obskurní vokál postaršího muže, zatímco Michal Pavlíček mystickou píseň obohacuje kvílivým kytarovým sólem. S trochou fantazie byste si takovou muziku mohli představit v nějaké potemnělé počítačové hře. „Michael Kocáb si napsal texty do slok, inspirován Jungem a Nietzschem... Časově vytížený Michal Pavlíček natočil šílených šestnáct verzí kytarového sóla, abych si prý vybral. Bylo to jako rozhodovat se, které dítě zachráníte z hořícího letadla,“ dodává Skořepa.

O nové písni Michal Skořepa říká, že ji složil již před pěti lety a právě společně s ní objevil „zvuk“ celého projektu. Zároveň se jednalo o jeho první skladbu, do které sám nahrál živé bicí. K tomu ho dotlačil sám producent Milan Cimfe, který stojí za zvukem a masteringem skladby a ostatně i debutového alba. Datum jejího vydání stanovil Michal Skořepa společně se svým alter egem Panem Lynxem na 10. října. Oficiální křest desky by pak měl proběhnout 31. října v pražském Paláci Akropolis.