Obrázek k článku Romance z Lucerny. Katherine v knize vypráví o zákulisí života s Mekym Žbirkou
| Šárka Hellerová | Foto: Tomáš Martínek

Romance z Lucerny. Katherine v knize vypráví o zákulisí života s Mekym Žbirkou

V Pražském Lucerna Music Baru se vzpomínalo na Mekyho Žbirku. Další ze série koncertů nazvaných Meky naveky byl navíc dvojitým křtem. Kromě limitovaného boxu vinylů poslali Žbirkovo blízcí do světa knihu Katherine - Katka Žbirková: Můj život s Mekym. Ta přináší další střípky zpěvákova životního příběhu.

Knihu, která poskytuje novou perspektivu na život Mira Žbirky, napsal šéfredaktor Headlineru a autor jeho životopisu Honza Vedral. „Je to příběh velké lásky, pochopení a porozumění druhému,“ říká o knize, ve které fanoušci najdou i nikdy nezveřejněné fotografie a dopisy ze soukromého archivu Žbirkových. Kateřina Žbirková, která byla i manažerkou svého muže, a Honza Vedral novinku pokřtili 21. října spolu se zpěvačkou Lenny. 10. listopadu se koncert spojený s křtem zopakuje v Bratislavě.

„Po napsání životopisu Zblízka, přípravě filmu Meky a životopisné výstavě Roky a dni jsme s Katkou zjistili, že je tu stále část příběhu, kterou si fanoušci zaslouží znát,“ vysvětluje Vedral, proč se po Mekyho biografii pustili do další knihy, která mapuje 37 společných let slavné dvojice. „Vznikala na základě našeho povídání. Na jeho začátku jsme si dali jen jedno pravidlo, a to být co nejotevřenější, i když to občas nemusí být příjemné. Moc si vážím Katčiny důvěry i toho, že se v rukopisu při autorizaci nic nečistilo, ani necizelovalo. Zachycuje tak příběh Katky i Mekyho se vším všudy. Jak už to tak v životě chodí…“

Na narozeniny Mira Žbirky měl také premiéru videoklip k písni Len sa neuraz.

Hudbu Mekyho Žbirky během večera připomněli Lenny, David Kraus, Marcel, Honza Kříž, Martha a samozřejmě i David Žbirka, který si vzal na starost křest LP boxu s názvem: Vinyl Box – Universal Collection. 

Akce se konala v den nedožitých sedmdesátých prvních narozenin a u té příležitosti také vyšel nový videoklip k písni Len sa neuraz z alba Posledné veci. Hlavní roli dostalo čerstvě narozené dítě Petra Marka, který je spolproducentem písně a režisérem klipu.

Hostem koncertu byl i Žbirkův sny David, frontman kapely Sunnbrella a producent alba Posledné věci