Obrázek k článku Kapela Trad.Attack! překročila s estonským folklórem i české hranice
| ŠH | Foto: PR Stage

Kapela Trad.Attack! překročila s estonským folklórem i české hranice

Rocková hudba estonských Trad.Attack! čerpá z folklóru, kapela svým skladbám nyní navíc dodala mezinárodní rozměr. Na nové elektronické album jejich tvorbu remixovali producenti a kapely z různých koutů světa.

Z Česka se na kompilaci Trad.Attack! REMIXED, která vychází digitálně na všech streamovacích platformách 11. února, podílelo elektronické duo Bratři, producent a DJ Kewu a producent a skladatel Omnion.

„Všechno, co se zastaví, zemře – srdce, myšlenky, tradice…“ Takové bylo původní motto kapely, jež se svým přepracováváním estonských folklórních písní do moderního hudebního jazyka vstoupila na scénu před osmi lety. Stejná myšlenka ji nyní vedla k tomu, aby požádala další hudebníky, aby skladby Trad.Attack! oděli do nového hávu.

„Trad.Attack! mají hodně originální sound a šlape jim to velmi dobře! Práce na remixu je ale vždycky docela výzva,“ myslí si Bratři

„Před začátkem práce na této desce jsme hráli na spoustě míst po světě a tak jsme si řekli, že bychom mohli oslovit zajímavé hudebníky z těch míst, aby se s námi vydali na společnou cestu,“ prozradilo trio, které vystupuje ve složení kytara, dudy a bicí.

„Všichni, kteří se na albu svými remixy podíleli, dělali vlastně podobný typ práce s hudbou jako my. Spojují staré tradiční zpěvy s našimi nástroji a přinášejí do jednotlivých písní svůj osobní vhled a nápady,“ řekl kytarista kapely Jamal Vabarna. Mezinárodní spolupráce a míchání kultur i hudebních stylů kapele dávalo přirozený smysl. 

Kromě třech českých muzikantů se na albu podíleli z Estonska, Číny, Francie, Ruska, Ukrajiny, Německa, Portugalska.Bratři, Kewu i Omnion měli s výběrem písně k remixu i jejím zpracováním volnou ruku, a každý z nich pojal úkol osobitě. Bratři přetvořili kytarový motiv singlu Lell’o v riff na analogové syntezátory, Omnion dohrál do písně Vanamees party na indická tabla a arabské rámové bubny a Kewu písni Pass-Pass vetknul přímý techno rytmus, kolem nějž proplouvají vokální a kytarové party původní verze písně.

Trad.Attack! plánují koncerty společně s hudebníky, kteří se projektu zúčastnili. Společně s těmi českými v tuto chvíli plánují koncert v pražském divadle Archa.

Vybral jsem si Pass-pass, protože mě strašně bavila vokální část v kombinaci s kytarovými riffy a hned mě inspirovala k rytmu který, jsem pro remix vymyslel,” vysvětluje producent Kewu

„K původnímu materiálu jsem natočil groovy na indický tabla a arabské rámové bubny a použil skvělý part na dudy ze skladby Miks te ei laula, takže to jsou vlastně dva remixy v jednom,” líčí
„K původnímu materiálu jsem natočil groovy na indický tabla a arabské rámové bubny a použil skvělý part na dudy ze skladby Miks te ei laula, takže to jsou vlastně dva remixy v jednom,” líčí Omnion