Obrázek k článku Pussy Riot zapálily Putina. Rusko zařadilo Tolokonnikovou na seznam hledaných osob
| Lukáš Rešl | Foto: Profimedia

Pussy Riot zapálily Putina. Rusko zařadilo Tolokonnikovou na seznam hledaných osob

Naděžda Tolokonnikovová, spoluzakladatelka punkrockové protestní skupiny Pussy Riot, byla ruskými úřady zařazena na seznam hledaných osob. Aktivistka podporující rovnoprávnost pohlaví a dlouhodobě kritizující vládu Vladimíra Putina čelí obvinění z trestného činu. Soudní záznam však podrobnosti obvinění neupřesňuje. „Jsem ráda, že se bojí,“ reagovala.

Obvinění přišlo poté, co Pussy Riot zveřejnily koncem ledna tohoto roku protestní video Putin's Ashes, ve kterém, za doprovodu mysteriózní muziky a kritického textu, rituálně spalují obraz s podobiznou Vladimíra Putina. Toto provokativní video však zdánlivě nebylo primárním důvodem iniciace ke stíhání Tolokonnikovové. Cílem ruského režimu je totiž jiný druh dráždivého umění, kterým se třiatřicetiletá umělkyně prezentuje.

Na základě informací ruského zpravodajského serveru Mediazona, kterého je Tolokonnikovová spoluzakladatelka, je sama aktivistka vyšetřována kvůli obrázkům na svém instagramovém účtu, jež ruská vláda považuje za urážlivé vůči křesťanské víře. Překlad soudních dokumentů, který pro změnu přinesl server Pitchfork, popisuje konkrétní digitální obraz Virgin Mary, Please Become a Feminist. Ten je označován za „projev zjevné neúcty ve vztahu k ikoně Panny Marie, zobrazené v obscénní podobě, takže obraz je vnímán jako navenek podobný anatomickým detailům ženských vnějších pohlavních orgánů.“ Nutno podotknout, že celé dílo tak skutečně záměrně působí.

K situaci se vyjádřila i sama Tolokonnikovová na svém instagramovém profilu, kde nasdílela i zmíněný obraz. Podle ní se jedná o první případ, kdy bylo takové umění (NFT) použito jako důkaz, aby ji režim dostal zpátky do vězení. V minulosti se totiž Pussy Riot podařilo prodat NFT s ukrajinskou vlajkou a vytěžit tak 7 milionů dolarů pro ukrajinské organizace DAO, které pomáhají obětem války. Zmínila také, že Putinovi určitě vadí video Putin's Ashes, které prezentovala v rámci show s Jeffreyem Deitchem v jeho galerii v Los Angeles. 

„Vyhrožují nám, ale my nemůžeme projevit strach. Budu používat nástroje, jež mám k dispozici jako umělec a kryptoaktivista, abych pokračovala v boji. Nejsem voják, jsem umělec a umění je moje zbraň. Jsem ráda, že se bojí,“ napsala odhodlaná Tolokonnikovová.

Konkrétní zákon, který údajně porušuje, byl zaveden v reakci na slavné protiputinovské vystoupení Pussy Riot nesoucí označení „Punk Prayer“, jež se konalo v roce 2012 v moskevské Katedrále Krista Spasitele. Tento zákon, který Tolokonnikovová označuje jako „článek o Pussy Riot“, trestá lidi, kteří urážejí náboženské přesvědčení druhých. Tolokonnikovová musela tehdy za svou participaci na akci Punk Prayer strávit téměř dva roky ve vězení.

Po svém propuštění zůstala zapřisáhlou odpůrkyní Putinova režimu a v uplynulých deseti letech uspořádala v rodném Rusku řadu protestů, za což byla také několikrát zatčena. V roce 2021 pak ze své země uprchla poté, co ji vláda oficiálně označila za „zahraniční agentku“. Podle agentury AP se jedná o nálepku, díky které může ruský stát diskreditovat její nositele. Tamní úřady toto označení uplatňují vůči nezávislým médiím a opozičním aktivistům.

O vztahu mezi protivládním hnutím Pussy Riot a ruským režimem si můžete víc přečíst v rozhovoru Honzy Vedrala, který partu vzdorujících žen vyzpovídal, když 17. listopadu vystupovala na Václavském náměstí v rámci oslav Sametové revoluce.

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený 𝖕𝖚𝖘𝖘𝖞 𝖗𝖎𝖔𝖙 (@pussyriot)