Obrázek k článku Jiří Stivín oslaví v Rudolfinu jubileum. Popřejí mu Jiří Suchý i Pražský výběr
| Jarda Konáš | Foto: Prague Sounds

Jiří Stivín oslaví v Rudolfinu jubileum. Popřejí mu Jiří Suchý i Pražský výběr

Legendární český hudebník a mistr improvizace se dožívá osmdesáti let. V rámci festivalu Prague Sounds se chystá velká oslava.

Samozřejmě, že pořadatelé neodhalí všechny trumfy, ale už teď máme alespoň základní obrysy, jak bude Stivínův koncert vypadat. A rozhodně je na co se těšit. „Mám velkou radost, že si s Jiřím Stivínem přijdou zahrát a zazpívat další osobnosti české hudby. Po mnoha letech se při této příležitosti setkají také členové původního Pražského výběru Michael Kocáb, Michal Pavlíček a Ondřej Soukup a popřát přijde i Jiří Suchý,“ prozradil ředitel festivalu Marek Vrabec. Stivínův koncert navazuje právě na Suchého úspěšné recitály v rámci akce, která se ještě v té době jmenovala Struny podzimu. Před třemi lety v Rudolfinu připomněl slavný televizní pořad z roku 1964, loni na stejném místě proběhla jediná repríza onoho koncertu – u příležitosti hudebníkových devadesátých narozenin.

Nyní se tedy dočká oslavy jubilea další významný český hudebník. Jiří Stivín patří mezi nejvýraznější tuzemské jazzové muzikanty. Kromě toho, že vydal pozoruhodné nahrávky či spolupracoval s řadou hudebníků napříč žánry, dokázal jazz a jeho nespoutanost představit i širšímu publiku. Jinými slovy, i když v Česku jazz nepatří mezi nejmasivněji rozšířené žánry, Stivína zná a alespoň jednou někde slyšel hrát téměř každý.

Jeho tvůrčí rozpřah se za těch bezmála šedesát let na scéně rozrostl do obdivuhodných rozměrů, stál u založení Jazz Q, dirigoval činoherní orchestr Národního divadla, a dokonce na konci 60. let působil jako člen Divadla Járy Cimrmana, kde alternoval ve hře Domácí zabijačka.

Život a práce Jiřího Stivína by jistě vydali na bohatou a čtivou knihu a není pochyb, že slavnostní večer v Rudolfinu, který proběhne 19. listopadu, bude jeho obdivuhodnému dílu důstojně odpovídat.

Jiřího Stivína doprovodí Vojtech Havel na violoncello, klavírista Emil Viklický, Petr Dvorský na basu, Jiří Stivín jr. Dále vystoupí zpěvačka Veronika Vítová, trombonista a Štěpán Janoušek a hráč na varhany a cembalo Robert Hugo. Tuto vybranou sestavu doprovodí Epoque Quartet a další hosté.

Hudební festival Prague Sounds je v plném proudu. Publikum ještě kromě Jiřího Stivína potěší bubeník Makaya McCraven (13. 11. v La Fabrice), britská soulová zpěvačka Laura Mvula (16. 11. v Roxy) a na závěr Nils Frahm (24. 11. ve Foru Karlín).