Obrázek k článku Jelen: To už je nám deset? Příběh party kluků s kytarou, houslemi a banjem
| Šárka Hellerová | Foto: Petr Kozlík

Jelen: To už je nám deset? Příběh party kluků s kytarou, houslemi a banjem

Brzy to bude dekáda, kdy éterem začaly lítat singly jako Magdaléna, Nebe nad Prahou či později Světlo ve tmě. Skupina Jelen chystá oslavy, o kterých se rozpovídal frontman Jindra Polák.

Jelen naklusal na českou hudební scénu téměř před deseti lety. V roce 2023 to oslaví narozeninovým koncertem. Početná kapela kolem zpěváka a kytaristy Jindry Poláka o sobě poprvé výrazněji dala vědět, když ji na své turné vzal Divokej Bill, brzy ale začali české kluby brázdit na vlastní triko. Na další významné milníky, jako třeba duet s Janou Kirschner, vzpomíná frontman skupiny na dalších řádcích. Kulaté výročí můžete s Jelenem oslavit 2. prosince 2023 v O2 areně. Rovnou si připravte gratulaci pro Jindru, ten den totiž slaví narozeniny.

Od začátku vaší kariéry jste koncertovali jako diví. Jaký je váš největší životní zážitek z pódia?

Těch je spousta, těžko vypíchnout jeden konkrétní. Měli jsme štěstí, že se nám od začátku plnil jeden sen za druhým. Začalo to už na akustickém turné Divokýho Billa – nikdo nás v té době neznal a pro nás byl obrovský adrenalin už jenom vylézt na pódium. Báli jsme se, že nás fanoušci Billů okamžitě vypískají a nebudou na nás zvědaví. Když jsme pak viděli, že je naše písničky baví a fandí nám, byl to ten nejúžasnější pocit na světě. Pak si vzpomínám třeba na naše první samostatné turné a koncert v plzeňské Buena Vistě. Jako přídavek jsem tenkrát hrál sám jenom s kytarou písničku Pár letních chvil, kterou jsem napsal pro svoji ženu a dceru. Je to hodně osobní, komorní skladba, která nikdy nezazněla v rádiu ani v jiných médiích, lidi ji mohli slyšet jenom na desce, a ten večer ji celý klub zpíval se mnou, od začátku do konce. Dodnes mám husí kůži, když si na to vzpomenu. A pak přicházeli další a další, setkání s našimi idoly, hudební ceny Anděl, duet Co bylo dál? s Janou Kirschner, vyprodaná Lucerna, potom Forum Karlín a pak O2 universum… je toho opravdu spousta. Takový zatím poslední ohromný zážitek byl zpívat na narozeninách Marty Kubišové, setkat se s ní na jednom pódiu – to byl úžasný okamžik.

Videoklip k singlu V oblacích z alba Věci a sny se natáčel ve smíchovském kostele Sacre Coeur.

Jelen bude příští rok slavit deset let. Když pomineme obecně náročné období pandemie, které roky pro něj byly největší výzvou?

Těžko říct jak pro Jelena, ale pro mě osobně byly nejtěžší ty první. Na jednu stranu tam byla ta obrovská euforie z toho, že máme kapelu a že se nám společně skvěle hraje a funguje, na druhou stranu to byla ohromná spousta práce a času, které člověk musel muzice věnovat. Já měl v té době už rodinu, malé dítě a pracoval jsem na plný úvazek jako grafik v časopise, což je časově hodně náročné zaměstnání. Ten poslední rok dva, kdy jsem to musel kloubit dohromady, byly opravdu vyčerpávající. Na druhou stranu ale myslím, že jeden z hlavních důvodů, že jsem to mohl zvládnout, byla odezva našich fanoušků na naše písničky a energie, kterou jsem od nich na koncertech dostával. A pak taky podpora mojí rodiny, a hlavně mojí úžasné ženy, bez té bych to nikdy nemohl dokázat.

Čím byl pro vás zásadní rok 2022?

Pro nás to byl rok s nejnabitější letní sezonou za celou dobu naší existence. Odehráli jsme přes šedesát koncertů a sešli se s neuvěřitelnou spoustou úžasných lidí. Po těch dvou složitých letech nikdo nevěděl, co se bude dít, a obecně panovaly obavy, jak bude tohle léto fungovat, ale ta atmosféra, kterou jsme zažívali, kamkoli jsme přijeli, byla fantastická. Takže pro nás rok 2022 znamenal asi hlavně dobité baterky na 300 %!

Jelen v roce 2019 nahrál album skladeb Michala Tučného.

Koncert v O2 areně je přece jen velký krok. Na co se těšíte a čeho se naopak obáváte?

Je to samozřejmě obrovská výzva. A na to se právě asi těším nejvíc – výzvy jsou super. Nás se často lidé ptají, jestli máme nějaký hudební sen, nějaké mety, třeba právě vyprodat O2 arenu. Ale my jsme to takhle nikdy neměli. Od začátku jsme hlavně chtěli společně hrát naše písničky a dostat je mezi co nejvíc lidí. Nevěděli jsme, jestli to bude znamenat deset lidí nebo deset tisíc. A díky tomu, že jsme si nedávali cíle, neurčovali jsme si ani žádné stropy – jdeme si svojí cestou, necháme se vést muzikou a čekáme, kam nás tahle cesta přivede. A ukázalo se, že další zastávka je O2 arena. A díky tomu se ani ničeho neobávám. Uděláme všechno, co bude v našich silách, abychom fanouškům připravili co největší zážitek, a hlavně si to společně pořádně užijeme. Koneckonců, ono se to tak hezky sešlo, že datum koncertu vyšlo i na moje narozeniny, takže to bude narozeninová party se vším všudy!

Hodláte něco oproti běžným jelením koncertům vymyslet jinak? Nebo to bude víceméně „jen“ větší.

Určitě to chceme pojmout trochu jinak, speciálně. Přece jenom O2 arena je výjimečný prostor, který si vyloženě říká o výjimečný přístup. Máme nějaké nápady, ale všechno se zatím teprve rodí, jsme na začátku plánování. Vždycky jsme se snažili vyhnout prvoplánovým efektům, které u spousty kapel skvěle fungují, ale tak nějak jsme cítili, že k naší hudbě se úplně nehodí, vždy pro nás byly na prvním místě naše písně. Takže bude velká výzva to udržet, soustředit se v první řadě na muziku a přitom ji vizuálně podpořit tak, jak se na takovou jedinečnou událost sluší. Ale jak už jsem říkal – výzvy máme rádi!

Kromě Magdalény byl v začátcích pro kapelu zásadní i duet s Janou Kirschner.

Slavit hodláte celý rok 2023 – co kromě O2 areny chystáte?

Rozhodně se chystáme užít si další skvělou letní sezonu – už teď nám sluníčko chybí! Ale hlavní část energie chceme (vedle příprav na O2 arenu) věnovat tvorbě a nahrávání nových písniček. Rádi bychom příští rok vydali novou desku, aktuálně začínáme rozpracovávat nápady, které vznikaly od vydání té minulé. Přes léto nebylo moc času se jim věnovat, ale přece jen jsme si tu a tam něco přehráli v šatnách a na hotelových pokojích a myslím si, že máme spoustu opravdu dobrého, zajímavého a pestrého materiálu. Moc se na tu práci těším. Poslední album jsme díky okolnostem museli nahrávat úplně jinak, než jsme byli zvyklí, a naučilo nás to spoustě nových postupů, takže se nemůžu dočkat, až je zkombinujeme s klasickou společnou prací ve studiu. Chystáme zase několik překvapení, takže si troufám říct, že se fanoušci mají na co těšit.

Takhle vypadá Jelen ve svém přirozeném prostředí – na pódiu.

Jak se Jelenu v tom českém lese žije? Jaký má vztah ke svému hudebnímu okolí?

Nám pořád přijde trochu neuvěřitelné, že se pár kluků s kytarou, houslemi, banjem, akordeonem a trumpetou dostalo do situace, kdy můžeme sdílet pódia s kapelami a interprety, ke kterým od malička vzhlížíme a díky kterým vlastně vůbec děláme to, co děláme. Jak už jsem říkal na začátku – plníme si sny a po cestě jsme potkali spoustu super lidí a poznali hromadu nových přátel. Občas mi někdo říká, že mezi kapelami určitě panuje závist a rivalita, ale já tuhle zkušenost nemám. Možná máme velké štěstí nebo je to možná tak, že když vysíláte do okolí radost, tak vám ji život prostě vrací zpátky.

Podcast Headliner CZ

Připomeňte si rozhovor Honzy Vedrala s Jindrou Polákem: Turné Jelena s Davidem Stypkou bylo jako z filmu. Změnil každého.