Obrázek k článku „Je to šílený, nespravedlivý útok.“ Pink Floyd první novou písní po 28 letech podporují Ukrajinu
| Šárka Hellerová | Foto: Press Pink Floyd

„Je to šílený, nespravedlivý útok.“ Pink Floyd první novou písní po 28 letech podporují Ukrajinu

Skladbu Hey, Hey, Rise up (Hej, hej, povstaň), jejíž výtěžek podpoří humanitární pomoc napadené Ukrajině, zpívá zpěvák Andrij Chlyvňuk, který je nyní na frontě.

David Gilmour v rozhovoru pro The Guardian řekl, že frustrace z toho, když člověk vidí šílený, nespravedlivý útok velmoci na nezávislou, mírumilovnou a demokratickou zemi a neví, jak pomoci, je nesnesitelná. Když britský kytarista a zpěvák, který již po začátku invaze nechal na protest stáhnout hudbu Pink Floyd z ruských a běloruských streamovacích služeb, zhlédnul video, na kterém ukrajinský zpěvák Andrij Chlyvňuk z kapely BoomBox ve zbroji před Katedrálou svaté Sofie zpívá bez doprovodu lidovou píseň Červená kalina na louce, rozhodl se ji zhudebnit a nahrát pod hlavičkou Pink Floyd. 

Gilmourovi, který již s kapelou BoomBox vystupoval v roce 2015 na benefičním koncertu pro exilový divadelní spolek Belarus Free Theatre, se nejprve podařilo Chlyvňuka kontaktovat e-mailem. „Chtěl se mnou mluvit přes FaceTime – myslím, že si chtěl být jistý, že jsem to já,“ domnívá se člen Pink Floyd a dodává: „Při dalším hovoru už byl v nemocnici, zraněný projektilem z minometu.“ Střepina ho zranila v obličeji.

Když spolu hudebníci hovořili dva dny před vydáním písně, byl už Chlyvňuk opět ve službě. Svěřil Gilmourovi, že má za sebou ten nejpekelnější den, co si lze představit. Pomáhal s odnášením těl ukrajinských obětí včetně dětí. „Víte, naše malé problémy se v kontextu toho, co dělal on, stávají tak patetickými a nepatrnými,“ uvědomuje si Gilmour. 

Skladbu Hey, Hey, Rise up Gilmour, který má na Ukrajině část rodiny, nahrál s bubeníkem Nickem Masonem, baskytaristou Guyem Prattem a Nitinem Sawhneym na klávesy. Nahrávání se zúčastnila i Gala, dcera zesnulého klávesisty Pink Floyd Ricka Wrighta. „Zavolal jsem Nickovi a řekl mu: Poslyš, rád bych udělal něco pro Ukrajinu. Potěšilo by mě, kdybys v tom hrál a také, kdybys souhlasil, že bychom to vydali jako Pink Floyd,“ oslovil Gilmour bubeníka a ten bez váhání souhlasil. „Když jsem to já a Nick, jsou to Pink Floyd,“ věří Gilmour. A tak kapela vydala svou první novou píseň od dob Division Bell.

Andrij Chlyvňuk je s výsledkem spokojený. Gilmourovi vzkázal, že písnička je úžasná a jednoho dne si ji zahrají spolu a poté si dají dobrý stout (tmavé pivo).

Ve videoklipu k písni se střídají záběry na kapelu, na ukrajinského zpěváka a obrazy ze zpravodajství. Kromě ústřižků reportážních videí z Ukrajiny jsou v klipu vidět i různá shromáždění na podporu napadené země. Mimo jiné i z nedělního koncertu Společně pro Ukrajinu na Letné.