Obrázek k článku Proč Beyoncé nikdy nedostala cenu za album roku, obořil se Jay-Z na Grammy
| Lukáš Rešl | Foto: Carlijn Jacobs

Proč Beyoncé nikdy nedostala cenu za album roku, obořil se Jay-Z na Grammy

Americký rapper při přebírání ceny Dr. Dre Global Impact Award na nedělním předávání cen Grammy kritizoval akademii za to, že navzdory mnoha vítězstvím a nominacím nikdy neudělila jeho manželce, zpěvačce Beyoncé, cenu za album roku.

Čtyřiapadesátiletý rapper vystoupil na pódium se svou dcerou Blue Ivy Carter, přičemž nejprve poděkoval Dr. Dre, po němž je cena pojmenována, a dalším hudebníkům, kteří podle něj prošlapávali ostatním cestu. 

„Jak daleko jsme se dostali od doby, kdy Will Smith, tehdy Fresh Prince a Jazzy Jeff, vyhráli v roce 89 svou první Grammy a bojkotovali ji, protože ji nevysílala televize,“ připomněl Jay Z-na začátku svého projevu dobu, kdy se rap nedostal do přenosu. Následně se obrátil přímo na členy akademie, kteří rozhodují o laureátech cen, a pokračoval slovy: „Jen říkám, že chceme, abyste to všichni správně pochopili. Máme vás všechny rádi… A samozřejmě je to subjektivní... protože je to hudba a všechno je založené na názoru, ale některé věci... Nechci tuhle mladou dámu uvést do rozpaků, ale má víc cen Grammy než všichni ostatní a nikdy nevyhrála Album roku… Přemýšlejte o tom. Nejvíc cen Grammy a nikdy nevyhrála Album roku,“ pokračoval Jay-Z, přičemž poukázal směrem ke své ženě.

Kamera se poté přesunula na zpěvačku. Beyoncé si v rámci cen Grammy dosud vysloužila celkem osmdesát osm nominací, čímž je nejčastěji nominovanou interpretkou v historii. Zároveň je s dvaatřiceti oceněními držitelkou největšího počtu vítězství na Grammy. Nikdy však nezískala cenu za album roku, přestože byla v této kategorii nominována celkem čtyřikrát. V prestižních kategoriích velké čtyřky, do které spadá nejlepší nový umělec, píseň roku, nahrávka roku a album roku, zvítězila pouze jednou, a to v roce 2010 s písní Single Ladies (Put a Ring On It). Letošní cenu za album roku si odnesla zpěvačka Taylor Swift za počin Midnights.

Jay-Z s nenápadnými narážkami však pokračoval dál. „Někteří z vás dnes večer půjdou domů a budou se cítit okradení… Někteří z vás mohou být okradeni, někteří z vás nezapadají do žádné kategorie,“ řekl Jay-Z, za což si vysloužil povzdechnutí publika. „Když jsem nervózní, říkám pravdu,“ dodal.

Svůj projev nakonec zakončil pozitivnější notou. „V životě se musíte pořád ukazovat. Prostě se pořád ukazujte. Zapomeňte teď na ceny Grammy. Musíte se pořád ukazovat, dokud vám nedají všechna ta ocenění, která si podle vás zasloužíte. Dokud vás nepojmenují předsedou, dokud vás nenazvou géniem, dokud vás neoznačí za největšího všech dob,“ řekl rapper, přičemž po svém projevu nalil drink do své trofeje a napil se z ní.