Obrázek k článku „Jak ty ryby křičí.“ Lucie Redlová připomíná dojemnou písní kauzu Bečva
| boi | Foto: Kateřina Mátlová

„Jak ty ryby křičí.“ Lucie Redlová připomíná dojemnou písní kauzu Bečva

V klipu k singlu Vodo moja folkovou zpěvačku a dceru Vlasty Redla doprovodily desítky fanoušků, dětí, psů i otužilců. Cílem bylo oslavit přírodu.

Píseň předznamenává album Lidová Redlová, na kterém Lucie Redlová plánuje poprvé navázat na tvorbu svého otce. Skladbu Vodo moja složil hudebník a producent Jiří Hradil, jinak známý také z kapely Tata Bojs. Na skladbě se podílela také Horňácká muzika Petra Mičky.

Píseň zaujme především angažovaným textem Jakuba Horáka, který se dotýká kauzy Bečva. „Občas se mě někdo zeptá, proč jsem já Severočech napsal text o moravské Bečvě. Důvod není složitej. Byl jsem nasranej. Na to, že jsme všichni napůl z vody, se k ní chováme opravdu jako ty hovada. Je vlastně jedno, jestli jde o Bečvu, Vltavu nebo vesnickej potok," popsal vznik textu Horák.

„Já bydlím od Bečvy asi dvě minuty pěšky. V podstatě nemine den, abych kolem ní se svým psem nešla. Moc se mi líbí, jak Kuba v textu vystihl to, že na pozemské úrovni viník možná trestu unikne, ale jednou ho ten soud stejně nemine,“ dodává k textu písně sama Redlová. Ta také iniciovala vznik klipu, který je oproti smutnému vyznění písně spíš oslavou přírody. 

„Zveřejnila jsem text, každý si mohl vybrat nějakou jeho část a nechat se s ním natočit u své oblíbené řeky, potoka nebo rybníka. Zapojili se i otužilci a někteří lidé, zejména děti, mě dojali svou tvořivostí,“ vysvětluje Redlová.

Skladba Vodo moja je druhou ukázkou z chystaného alba. První píseň Kamarádko moje zveřejnila Redlová v létě a věnovala své zesnulé kamarádce, zpěvačce a houslistce Jitce Šuranské.