Obrázek k článku Islanďani Sigur Rós v Praze vystoupí s Českým národním symfonickým orchestrem
| Šárka Hellerová | Foto: Charmenko

Islanďani Sigur Rós v Praze vystoupí s Českým národním symfonickým orchestrem

Sigur Rós příští rok přivedou ve spolupráci s evropskými a britskými orchestry k životu své nejnovější album ÁTTA a další písně ze svého repertoáru. Turné zahájí 3. a 4. září 2025 v Kongresovém centru v Praze dvěma koncerty za doprovodu Českého národního symfonického orchestru.

Symfonické orchestry a kapelu doplní dirigent Robert Ames. Sedmadvacet let po vydání debutového studiového alba Von kapela působí v sestavě frontman Jón Þór „Jónsi“ Birgisson, baskytarista Georg „Goggi“ Hólm a multiinstrumentalista Kjartan “Kjarri” Sveinsson. Už dávno se stala jedním z hlavních hudebních symbolů Islandu. Trojice loni, dlouhých deset let po předchozím Kveikur, vydala album ÁTTA. Nahrávala ho ve vlastním studiu na Islandu, v legendárních anglických studiích Abbey Road i ve Spojených státech. Na nahrávce kapela spolupracovala především s London Contemporary Orchestra, kde je doma dirigent Robert Ames, jenž se Sigur Rós vyjíždí na turné.

Sigur Rós, kteří loni i letos již s orchestrem koncertovali v Americe, do Prahy přijíždí po dvou letech. Naposledy hráli v O2 universu. „Zvuk koncertu byl od prvních tónů perfektní, nebyl problém slyšet ty nejtitěrnější detaily písní v tišších pasážích, stejně tak si držel standart i v těch nejhlasitějších chvílích. Že za to umí vzít, Sigur Rós ukázali během koncertu několikrát. Člověk se až bál o kopuli velké haly – nejen aby nepraskla, ale aby rovnou neodletěla,“ psal v recenzi koncertu redaktor Headlineru wlado.

„Vysoká škola naléhavosti i souznění. Sigur Rós přivezli islandské snění.“ Připomeňte si minulý pražský koncert Sigur Rós.

Ještě než album Átta vyšlo, hovořil o něm baskytarista Georg Hólm s Honzou Vedralem. „Podle mě to bude introvertní a osobní nahrávka. Je hodně zahleděná do sebe, nepřináší žádné velké, extrovertní výbuchy. Bavili jsme se o ní s naším klávesistou Kjartanem, popsal ji jako velice jednoduchou hudbu. Když jsem se nad tím zamyslel, musel jsem mu dát za pravdu. Není to zvlášť komplikované, ale zato hodně expanzivní. Celek, který ta hudba tvoří, je ohromný. A i když se toho v něm třeba neděje tolik, jeho detaily jsou zajímavé,“ řekl pro Headliner.