Obrázek k článku Irové bez kytar? Robocobra Quartet se inspirují u Stravinského i Dead Kennedys
| Ondřej Černý | Foto: Colin Armstrong

Irové bez kytar? Robocobra Quartet se inspirují u Stravinského i Dead Kennedys

Kytary nejsou povoleny. Takové je prý heslo kapely Robocobra Quartet, jejíž podstatou je neustálé experimentování a v minulosti také nestálý počet muzikantů. Na druhém albu kapely Plays Hard to Get (2018) pracovalo čtrnáct lidí, načež dospěla k redukci na šestici. Turné obráží čtyři ze členů kapely.

Ať je počet muzikantů jakýkoli, jistotou při poslechu Robocobra Quartetu jsou bicí, různé druhy saxofonu, samplery a basa. A také to, že velký vliv na produkci skupiny má severoirský Belfast, odkud kapela pochází. 

Je to ale vzájemné. I když Robocobra Quartet v Česku není přehnaně známý, doma se o něm dobře ví. Důkazem je cena za nejlepší album v rámci Northern Ireland Music Prize, kterou získala loni vydaná deska Living Is't Easy.

Skupina sice bere svou muziku vážně, ale na druhou stranu si libuje v lehkosti a rozmanitosti. Jak jinak vnímat skutečnost, že k jejím inspiracím patří jak Igor Stravinskij, tak Dead Kennedys.

Základním stavebním kamenem kapely je zpěvák a bubeník Chris Ryan. Ten k hraní ve své kapele stíhá být ještě producentem irských kolegů Just Mustard, kteří se po předskakování Fontaines D.C. do Prahy vrací 1. dubna s vlastním koncertem. 

Podstatou produkce Robocobra Quartetu je groove, který posluchače ponouká jak k tanci, tak také k přemýšlení. Díky improvizaci i energičnosti vystoupení si skupina fungující od roku 2014 získala jak jazzové, tak rockové fanoušky. Proto nepřekvapí, že se ocitla jak na jazzovém festivalu v Montreux, tak na pódiu v Glastonbury. 

Hudba Robocobra Quartet je pestrá a řadí je do ranku neortodoxních kapel, jakými byly nebo jsou Fugazi, Talking Heads, Black Midi, Squid nebo BadBadNotGood.

Na svém kontě zatím kapela má tři alba. Debut Music For All Occasions (2016), Plays Hard to Get (2018) a loňské, nejlépe hodnocené Living Isn’t Easy. Tomu bylo, jak z výše uvedeného nepřekvapí, inspirací debutové album Bad Brains. Právě rychlostí vzniku se prý deska podle kapely oproti předchozím počinům nejvíce liší.

Od koncertu, který se odehraje 28. února v pražském klubu Jazz Dock, se dá čekat jediné. Pořádná hudební jízda muzikantů, kteří to se svými nástroji umí a neberou se zbytečně vážné. A tím, že to propisují do své hudby, je na co se těšit.

Jako předkapela vystoupí Dragon's Brew. Kapelu hrající jazz fusion společně založili otec a syn totožného jména Jiří Vyšohlíd v Hradci Králové ve stejném roce, kdy vznikl Robocobra Quartet.