Obrázek k článku Irové Just Mustard se noří do temnoty. Do Prahy přivezou sténající melodie
| Marek Reinoha | Foto: Partisan Records

Irové Just Mustard se noří do temnoty. Do Prahy přivezou sténající melodie

Irská skupina Just Mustard se v České republice poprvé objevila loni, když předskakovala krajanům Fontaines D.C. V sobotu 1. dubna budou v Café V lese sami v hlavní roli. Předskakovat budou slovenští Myncryst.

Loňský koncert, na kterém Just Mustard přestavili songy z debutového alba Wednesday, jsem hodnotil slovy: „Jejich muzika dokáže posluchače dostat do zvláštního rozpoložení a rozproudit vlnu emocí a jistý druh sebereflexe. A to zejména téměř dokonalou rovnováhou mezi instrumentální a vokální složkou, kdy éterický hlas zpěvačky Katie Ball plní roli jakéhosi uklidňujícího průvodce hadovitě se plazícími rytmy a kalamitně rámusícími kytarami.“

Nyní se tato zajímavá kapela z hrabství Louth vrátí s druhým albem Heart Under a opět zahraje svoji uhrančivou muziku lavírující na pomezí shoegaze, postpunku a dreampopu. Poslech loňského alba, které dosáhlo na první místo v irském žebříčku Independent Albums Chart a na čtvrté místo v žebříčku Metacritic Best Albums of 2022, může být ostatně tou nejlepší pozvánkou na blížící se událost. Just Mustard se na desce pod tajuplnými vokály Katie Ball noří do větší temnoty než na debutu. Posouvají tím svůj zvuk k něčemu ještě obtížněji zařaditelnému.

Já a mnoho z těch, kdo již s Just Mustard měli čest, si jejich koncert každopádně nenecháme ujít. Už nyní se těším na sebejistý hlas Katie Ball tančící nad rozmazaným duněním souhry kytaristů Noonana a Kalyoncuoglua, nad těmi jejich sténajícím melodiemi a výměnami zpětných vazeb, se kterými kontrastují hřejivé melodie basových linek Roba Clarka.

Just Mustard jsou jedinečná kapela s vlastním unikátním zvukem, založeným na hybných beatech, base vrstvené s vlnami drásavých kytarových zvuků, které si však drží melodie, a s podmanivým vokálem, který jako by byl těhotný lítostí, touhou, smutkem. Bude to hypnotické a strhující. Intenzivní zážitek pro více smyslů. Doporučuji být u toho.