Obrázek k článku Ironie osudu. Satanistická svatyně blackmetalových legend obviněných ze žhářství vyhořela
| Lukáš Rešl | Foto: Monika Jetelová (na fotografii skupina Mayhem)

Ironie osudu. Satanistická svatyně blackmetalových legend obviněných ze žhářství vyhořela

V norském Oslu hořel nechvalně známý obchod s deskami Noseblod Records. Byl místem setkávání slavné blackmetalové komunity, která se na počátku devadesátých let dopouštěla hromadného žhářství a dehonestace křesťanských symbolů po celé zemi.

Mekku blackmetalových fanoušků postihl v úterý 9. dubna ve večerních hodinách silný požár. Podle norského deníku Verdens Gang vypukl ve sklepě obchodu a zničil velkou část jeho obsahu. Právě suterén byl oblíbeným místem setkávání blackmetalové komunity „The Black Circle“, která v devadesátých letech otevřeně prezentovala své anti-křesťanské názory a zasadila se o rozvoj temného metalového subžánru.

„Není jasné, co se stalo… Stojím teď venku a nemohu se dostat dovnitř, obchod je velmi zakouřený. Nemám proto představu, jaký je rozsah škod,“ řekla Verdens Gang spolumajitelka Neseblod Records Gretha Neseblod.

Původně obchod pod názvem Helvete založil v červnu roku 1991 kytarista Euronymous - spoluzakladatel slavné blackmetalové skupiny Mayhem. Kvůli nekalým aktivitám a podezření z celé řady případů hromadného vypalování kostelů a hanění křesťanských symbolů byl v roce 1993 uzavřen. Otevřen byl následně o 20 let později novým majitelem Kennethem Neseblodem, který obnovený obchod s metalovými nahrávkami přejmenoval na Neseblod Records.

„Velká část toho, co máme, je pouze vystavena a není na prodej… Je to místo podobné muzeu a zároveň obchod s deskami. Máme desky, kazety a páskové dopisy, které metalová komunita používala pro vzájemné dopisování,“ řekl deníku Kenneth Noseblod. Ve slavném suterénu bylo mimo jiné možné se podívat na „posvátnou“ zeď s grafitem „Black Metal“, který Euronymous (rodným jménem Øystein Aarseth) zhotovil.

Případ v současné době vyšetřuje policie. Na záchranu místa byla okamžitě spuštěna veřejná sbírka skrze službu GoFundMe. Její organizátor k případu napsal: „Ahoj, jmenuji se Darren… V průběhu let jsem spolupracoval s mnoha norskými blackmetalovými kapelami a obchod Neseblod Records v srdci Osla je součástí scény od počátku tohoto jedinečného hudebního hnutí. Je srdcem a duchem žánru.“

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený Grete Neseblod (@greteneseblod)

Fotografie obchodu po požáru.