Obrázek k článku Další úspěch provokatérky Karin Ann. Na koncerty ji přizvali Imagine Dragons
| Šárka Hellerová | Foto: Sarashots

Další úspěch provokatérky Karin Ann. Na koncerty ji přizvali Imagine Dragons

Slovenskou zpěvačku s českými kořeny brzy čekají dvacáté narozeniny a tři koncerty s americkou kapelou Imagine Dragons. Kromě dvou pražských štací bude Karin Ann skupině předskakovat i v lotyšské Rize.

V Lotyšsku Imagine Dragons zahájí evropskou část svého Mercury World Tour, poté se 5. a 6. června přesunou na letiště v Letňanech. „Je pro mě velkou poctou, že si mě Imagine Dragons vybrali. Kapelu sleduji dlouho, mám je ráda a souzním i s jejich postoji, například v oblasti LGBT práv,“ popisuje zpěvačka, která přestože je na tuzemské hudební scéně stále poměrně novým jménem (debutovala teprve před rokem EP Lonely Together), již na sebe dokázala upoutat značnou pozornost. 

Emoce stihla vzbudit i v sousedním Polsku, když na obranu práv sexuálních menšin vytáhla v přímém televizním přenosu duhovou vlajku. V konzervativní zemi tím vyvolala pobouření. 

Nešlo přitom o laciné gesto. Sama se ve svých textech tabuizovaným tématům jako je duševní zdraví, nerovnoprávnost a utlačování minorit věnuje. Své skladby bude moc díky spojení s Imagine Dragons představit desítkám tisícům lidí – první z dvou pražských koncertů se rychle vyprodal. Kromě předskakování slavné skupině Karin Ann potvrzuje další hraní na britském hudebním showcase festivalu Great Escape v Brightonu.

Zpěvačka zároveň představuje lyric video k úvodní skladbě svého letošního EP nazvaného side effects of being human. Píseň almost 20 zpracovává téma, které může být v této doby blízké velkému množství lidí. „Almost 20 je pro mě velmi osobní písnička, proto jsem ji vybrala jako titulní na novém EP. Řeší moje pocity během dospívání, které silně ovlivnila dvouletá, nedobrovolná izolace od mých vrstevníků a odtržení od aktivit, které dospívající lidi běžně zažívají,“ říká Karin, kterou prý vždy potěší, když si její posluchači najdou v textech i vlastní význam. 

„Všechny mé písničky jsou o konceptech lidskosti. Věnuji se vztahům, přátelství, jak se to může zvrtnout do toxicity. Taky zpívám o duševním zdraví, vyrůstání a spoustě dalších věcí. Nechci ale zacházet do detailů a říkat lidem, o čem je která písnička. Chci dát posluchačům volnost, aby si songy sami vztáhli k vlastnímu životu,“ vysvětlovala v březnovém rozhovoru pro Headliner.

EP side effects of being human vznikalo na Slovensku, v Česku, Londýně a Kalifornii a zpěvačka se na něm obklopila prvoligovým týmem. Pod nahrávkou, která přináší kromě popu i více kytar a energie jsou podepsaní prvoligoví producenti Chris Lord-Alge a Matt Schwartz s referencemi od Yungbluda a dalších. Některé kytarové party natočil sólový kytarista Bon Jovi Phil X.