Obrázek k článku GLOSA: Iggy Pop se spojil s basákem Guns N' Roses. Nový singl je jako rána na solar
| Jarda Konáš | Foto: Danny Clinch

GLOSA: Iggy Pop se spojil s basákem Guns N' Roses. Nový singl je jako rána na solar

Kmotr punku ani v pětasedmdesáti letech nepřestává překvapovat. Jeho nový singl je skvělý, velkou měrou za to ovšem vděčí producentovi.

Ozzy Osbourne, Elton John, Eddie Vedder, Blink-182 nebo Lana Del Rey. To je jen malý výčet hvězd, se kterými už spolupracoval dvaatřicetiletý producent Andrew Watt. A nyní si může na seznam připsat i Iggyho.

Watt před pár týdny oznámil vznik svého labelu Gold Tooth Records a Iggy Pop je prvním hudebníkem, který pod touto značkou vydal singl. Píseň Frenzy má v sobě esenci protopunkových Stooges i Iggyho nasupenost a nestárnoucí floutkovský humor v textech. Zpěvákův výkon je vůbec dost za hranicí toho, co jsme od něj v posledních letech slyšeli. Na posledních nahrávkách se až na výjimky držel spíš zkrátka, poloha vypravěče-doyena dominovala nad punkovým pamětníkem.

To je s Frenzy pryč. Iggy Pop je jako utržený ze řetězu, těžko si při poslechu nepředstavovat, jak se kroutí u mikrofonu, div mu nevylétnou hlasivky. Hodně tomu přidává výtečně hrající kapela složená z Watta coby kytaristy, Duffa McKagana z Guns N‘ Roses na basu a Chada Smithe z Red Hot Chili Peppers na bicí. A protože tahle trojice už se spolu ve studiu několikrát prolnula právě když Watt dělal na deskách pro Ozzyho nebo Veddera, působí to, jako kdyby si Watt začal budovat svou armádu spřízněných hudebních veteránů, kteří jsou schopní doprovodit kdejakou legendu a pořád to bude stát za to.

Zkrátka, Frenzy je skvělý singl a rozhodně jeden z nejživelnějších, jaké Iggy za posledních dvacet let vydal. Zároveň to ale není jen jeho, ale i Wattovo dílo. Z něj se stává jeden z nejzajímavějších producentů nejmladší generace, který je schopný nahrávat (a chce s ním nahrávat) každý. My, fanoušci kvalitní muziky, si můžeme jen mlaskat. Takhle fungující spolupráci je radost poslouchat.