Obrázek k článku Hvězdy country z Nashvillu se překvapivě spojily proti Donaldu Trumpovi v paruce
| Jiří Moravčík | Foto: Dana Trippe (na snímku Allison Russell)

Hvězdy country z Nashvillu se překvapivě spojily proti Donaldu Trumpovi v paruce

Sbor Tennessee Freedom Singers z Nashvillu vedený Allison Russell vyjadřuje ve skladbě Tennessee Rise podporu kandidatury demokratky Glorie Johnson do amerického Senátu a vyzývá lidi, aby šli k volbám, k čemuž v republikánském Tennessee považovaném za Trumpovu zemi, došlo ze strany tolika hvězd pohromadě údajně zcela poprvé.

Abychom pochopili podstatu politicko-sociálního apelu Tennessee Freedom Singers scházející se v naprosto ojedinělém množství, připomeňme, s kým se v boji o senátní křeslo Glorie Johnson utká a co jejímu rozhodnutí předcházelo.

Je také dobré vědět, kdo je černošská songwriterka Allison Russell původem z Kanady, žijící ovšem v Nashvillu. Patří k nejrespektovanějším tvářím americany a je držitelkou mnoha cen, včetně Grammy. Po boku Rhiannon Giddens, Leyly McCalla, a Amythyst Kiah se proslavila ve skupině Our Native Daughters a vydala dvě vynikající alba Outside Child a The Returner. Natočila je se svou ženskou kapelou Rainbow Coalition za podpory kamarádky Brandi Carlile, se kterou v roce 2022 na festivalu v Newportu uvedly na scénu Joni Mitchell.

„Účast Marshy Blackburn v Kongresu mě děsí,“ prohlásila v roce 2018 jinak apolitická zpěvačka Taylor Swift, a předtím, než podpořila demokrata Phila Bredesena, jeho republikánskou soupeřku nazvala Trumpem v paruce. Nikdo se jí nedivil: konzervativní politička proslula rasistickými a homofobními názory, šířením konspiračních teorií a odmítáním zákonů zamezujícím násilí na ženách a jejich práv na potrat.

„Loutka Joe Bidena je hrozbou pro náš způsob života v Tennessee,“ řekla o Glorii Johnson Trumpova oddaná fanynka Marsha Blackburn, dobře si vědomá, že stojí proti symbolu Tennessee Three.

Když loni v březnu šílenec v kampusu školy Covenant School zastřelil šest lidí, zvedla se velká vlna protestů s požadavkem na uzákonění omezení střelných zbraní a nejsilnější demonstrace se odehrála před State Capitol v Nashvillu. Tři poslanci - Justin Jones, Justin Pearson a Gloria Johnson – tehdy vyšli před budovu a protestujícím vyjádřili podporu. Republikánští zákonodárci to označili za nepřípustné a nechali hlasovat o jejich vyloučení ze Sněmovny reprezentantů státu Tennessee. K něčemu takovému v moderních dějinách Spojených států přitom ještě nedošlo a od Občanské války pouze v mimořádných případech. Černoši Justin Jones a Justin Pearson letěli okamžitě, běloška Gloria Johnson prošla o jeden hlas, takže causa Tennessee Three vešla do historie jako akt rasismu. Ohromná celostátní podpora, přijetí trojice v Bílém domě a pozornost světových médií nakonec Metropolitní radu Nashvillu přivedla k revizi rozhodnutí a oba černošští poslanci se po vítězství ve zvláštních volbách mohli vrátit.

„Žiju a vychovávám dceru v Tennessee, kde bylo přijato čtyři sta zákonů zaměřených proti LGBTQ+, černochům a imigrantům. Mají v nás vyvolat pocit strachu, abychom se dobrovolně vzdali své svobody. V Tennessee existují stovky případů o zneužívání mladistvých pastory. To oni jim ubližují, ne drag queens a trans děti. Gloria Johnson se vyslovila proti odmítnutí schválit reformu zbraní a postavila na stranu zdravého rozumu, chránící naše děti,“ řekla Allison Russell a vzápětí uspořádala benefiční koncert Love Rising: Let Freedom Sing (and Dance) podporující Tennessee Three.

„Oslavy života, svobody a hledání štěstí“ se zúčastnili Amanda Shires, Brittany Howard, Hozier, Jake Wesley Rogers, Joy Oladokun, Mya Byrne, Sheryl Crow, Maren Morris, Hayley Williams, Brothers Osborne nebo Jason Isbell.

Na Americana Honors & Awards 2023 pak Allison Russell za benefici obdržela cenu Spirit of Americana. „Hrdost a láska neutíkají před fašismem,“ řekla trojici poslanců, která jí cenu osobně předala.

Gospelově laděnou skladbu Tennessee Rise ji pomohl složit manžel JT Nero a přesvědčit tolik hvězd prý Allison Russel nedálo práci; všichni hned souhlasili, a pokud je ve videoklipu nepoznáte, tady je seznam: Amanda Shires, Beth Nielsen Chapman, Brandi Carlile, Brittany Howard, Brittney Spencer, Brooke Eden, Denitia, Devon Gilfillian, Elizabeth Cook, Emmylou Harris, Erin Rae, Fancy Hagood, Jaimee Harris, Julie Williams, Kam Franklin, Katie Pruitt , Kyshona Armstrong, Langhorne Slim, Lilly Winwood, Lucie Silvas, Maren Morris, Mary Gauthier, Meghan Linsey, Meghan McCormick, Mya Byrne, MORGXN, Paul McDonald, Phillip-Michael Scales, Ruby Amanfu, Sam Ashworth, Sara Van Buskirk, Shell, Tre Burt a Wade Sapp.

Text:

Hello California Morning, Hello Mississippi Dawn.

Tennessee Rise, the sleep out of your eyes

You thought tomorrow’d never come

How you wanna ride this wave mmmmm

Depends what frequency you’re on

Go and make yourself known

I got joy in my heart this morning

I got trouble on my mind

Yes my people know how to feel two ways

About something at the very same time

Yeah the joy’s for the new day coming

Yeah the trouble’s for that too

Cause we’ve come so far / sooo far

But there’s so much left to do.

Hello California Morning, Hello Mississippi Dawn.

Tennessee Rise, the sleep out of your eyes

You thought tomorrow’d never come

How you wanna ride this wave mmmmm

Depends what frequency you’re on

Go and make yourself known

Tomorrow knows their own

Oh the Freedom Riders calling

Told us all to carry on

To be the ones, to be the ones

We shall not be overcome

Oh that long long Arc of Justice

That long long Arc of Peace

We Trouble these waters to be released

Come together now Tennessee

Oh The Trail of Tears is still rolling

Ole Tennessee waltzing in blood

My daughter can’t sleep for the nightmares

Every night she’s gunned down at school

Everyday she sings her wild anthems

She beats her fears out on her drums

Now she’s a wolf cub yeah she’s Harriet Tubman

Can we be brave as our children?

 

Hello California Morning, Hello Mississippi Dawn.

Tennessee rise, the sleep out of our eyes

You thought tomorrow’d never come

How you wanna ride this wave mmmmm

Depends what frequency you’re on

(Go and make yourself known

Tomorrow knows their own )