Obrázek k článku Peklo vánočních písní #1: Splněné přání Lucie Borhyové i Calltův hudební masakr
| Daniel Mohr | Foto: Profimedia

Peklo vánočních písní #1: Splněné přání Lucie Borhyové i Calltův hudební masakr

Dočkáme se letos hudebně silných hudebních Vánoc nebo se dlouhé roky trvajcí trend adventních kýčů bude dále prohlubovat, neznaje dna? Po prvních pár týdnech, kdy interpreti začali chrlit své vánoční nápady i odpady, zní bohužel i bohudík odpověď na obě otázky ano.

Listopad ještě ani neskončil a streamovacími službami létá jedna vánoční skladba za druhou. V minulém roce se ve stejném období na domácí scéně příliš krásy neurodilo, letos to vypadá o maličko lépe. Alespoň díky Davidu Stypkovi a písničkářce Kaczi, kteří se zatím letošní Vánoce kradou pro sebe. Jak se ale zlepšila špička, tak se přímou úměrou zhoršila i druhá strana spektra. Letos tu máme opravdové lahůdky. Pojďme si shrnout, co se nám letos zatím cpe pod stormek.

Backstreet Boys – Last Christmas

A začněme rovnou zostra. Pokud jste až doteď marně hledali nejzbytečnější skladbu, či rovnou celou desku, tak nepropadejte panice, právě jste ji totiž našli. Je zřejmé, že se pánové snaží ze všech sil vyždímat svou slávu do posledního dolaru, ale existují milióny jiných a daleko lepších cest, než je nazpívání vánoční desky, která postrádá jakoukoliv známku invence. Nejhorší je skutečnost, že místy chlapci svými sametovými hlasy působí tak nějak… slizce.

Hodnocení: 0/10

David Stypka, Ewa Farna – Zázraky

Zatímco se naprostá většina ostatních interpretů pokouší stvořit dobrou vánoční skladbu celé roky, leckdy i marně, Davidu Stypkovi stačil pouhý jeden pokus. Jak jinak. I když se jedná o úplný protipól všeho, na co jsme byli od několikanásobného Anděla zvyklí, drží Zázraky velmi vysokou laťku kvality. Skladba slouží jako ústřední píseň k pohádce Největší dar, k níž Stypka složil hudbu.

Hodnocení: 7/10

Voxel & eM. – Vánoce přicházejí

Rodinný projekt manželů Lebedových rozhodně mohl dopadnout hůře, ačkoliv je pravda, že míra mých osobních očekávání nebyla nikterak vysoká. Skladba má vcelku zajímavý smyčcový doprovod, nicméně ji sráží velmi utahaný zpěv obou zúčastněných. Své fanoušky si však skladba asi najde.

Hodnocení: 5/10

Slza – K Vánocům chci jen tebe

Byla pouhá otázka času, kdy se i pánové ze Slzy vytasí s vánočním „hitem“. Bohužel se po vzoru většiny ostatních nejedná o dobrý kus. Skladba sice snese určité měřítko, co se týče hudební produkce, po textařské stránce je to však čiré zoufalství. Mariah Carey z rádia zas jede, k Vánocům chci jen tebe. Nic na tom nemění ani vcelku zábavný klip.

Hodnocení 2/10

Václav Noid Bárta – Vánoční příběh

Zajímavý text Oty Klempíře, tradiční, avšak ne kýčovité hudební provedení a dobře zpívající herecký ansámbl. To je ve výčtu velmi dobré hodnocení skladby ke stejnojmenné vánoční komedii. Jedno tam je však přeci jen špatně, a to konkrétně Václav Noid Bárta. Zatímco všichni v klipu radostně poskakují, smějí se a celkově si užívají natáčení skladby, Bárta svým pohledem masového vraha dělá zážitek ze skladby méně příjemným. Přitom je asi devadesát osm procent tuzemských zpěváků, kteří by se do nálady skladby hodili daleko více. Kde je Richard Krajčo, když ho potřebujeme?

Hodnocení: 5,5/10

Pavel Callta – Vzácnej den

Kdybych měl mít k letošnímu Štědrému dni jedno přání, tak bych si ze srdce přál, aby Pavel Callta už nikdy nenazpíval vánoční skladbu. Jednou a dost Pavle! Pokud budeme jednou s Jardou Konášem otevírat muzeum hudebních masakrů, bude text Vzácného dne hlavním exponátem.

PS: Taky berete svoje holky na trip do hor u řeky?

Hodnocení: 0,15/10

Switchfoot, NEEDTOBREATHE, Judah Akers – Hometown Christmas

Pro fanoušky křesťanského rocku je spojení prvních dvou kapel zřejmě největší vánoční hudební událostí všech věků. Po dvaceti letech marného volání po společném singlu se konečně dočkali. A jelikož jsou přeci Vánoce svátky křesťanské, tak kdo jiný by se měl této úlohy zjistit než Switchfoot a NEEDTOBREATHE? Naštěstí všichni aktéři zůstali věrní svému typickému zvuku a nepouštěli se do zbytečných kýčů. Když to pak všichni pánové rozbalí sborově, polije vás na duši příjemné teplo. Skladba je součástí vánoční desky Switchfoot, která rozhodně stojí za poslech.

Hodnocení: 8,5/10

Kaczi – Čtvrtá svíce

Svobodně se přiznám, že nebýt špatného rádiového signálu, který mě v autě donutil přepnout na Český rozhlas Dvojku, nejspíš bych o existenci Kateřiny Koulákové alias Kaczi dál neměl vůbec tušení. O to víc mě skladba vánoční skladba Čtyři svíce, kterou nahrála právě se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu ohromila. Skladba je perfektně napsaná do poslední aranže a v kombinaci s nádherným vokálem doplněným o dětský sbor přináší krásný poslech. Myslím, že o Kateříně Koulákové ještě uslyšíme.

Hodnocení: 10/10

David Dejl & Kristína – Vánoční přání

Aneb když dva dělají totéž, není to totéž. Stejně jako Kaczi, tak i Dejl patří do projektu Českého rozhlasu. Oba dva zmínění tedy dostali do svých skladeb hudební podporu v podobě orchestru. Čeho Kaczi dokázala využít naplno, to Dejl přetvořil v ohromný kýč. Takový Michal Bublé z Wishe.

Hodnocení: 3/10

Lucie Borhyová – Splněná přání

Na závěr opravdový bonbónek. Pokud jste se domnívali, že pecku Adama Uličného s Andreou Verešovou z minulých Vánoc nic nepřekoná, tak ani nevíte, jak šeredně jste se pletli. Lucie Borhyová nazpívala písničku. Lucie Borhyová nazpívala dokonce vánoční písničku. Zapojila do toho i své děti. A ne, není to bohužel charitativní skladba, nad kterými lze často přimhouřit kritické oko. Tohle se nepovedlo. Vždyť ani ten klip se skladbou tak nějak neladí…

Hodnocení: Nesplňuje kritéria hudby