Obrázek k článku Seznamte se s Madison Beer. Mladá americká popová hvězda si dělá všechno po svém
| Lukáš Rešl | Foto: Fource

Seznamte se s Madison Beer. Mladá americká popová hvězda si dělá všechno po svém

Začínala na Youtube, do širokého povědomí ji dostal Justin Bieber. Díky píli, pracovitosti a talentu se již v mladém věku řadí mezi nejvýraznější americké popové naděje. Teď Madison Beer vydává nový taneční singl a poprvé míří do Česka.

Původně začínala mladičká Madison Elle Beer jako youtuberka, která na svůj kanál přidávala přezpívané populární hity. Získala si tak pozornost i slavného zpěváka Justina Biebera, který na sociální síti Twitter (dnes již „X“) sdílel link na její předělávku At Last od zpěvačky Etty James. Populárnímu zpěvákovi se následně zalíbila natolik, že jí zajistil smlouvu u labelu Island Records, čímž kariéra mladé Madison Beer začala prudce stoupat.

Následovala řada autorských singlů a také debutové EP As She Pleases, které vyšlo v únoru 2018. Z něho pochází hit Home with You, který se v témže roce vyšplhal na 21. místo žebříčku Billboard Mainstream Top 40. Tehdy stále ještě devatenáctiletá Beer si svým talentem řekla o účinkování ve virtuální skupině K/DA, kterou vyvinula společnost Riot Games, jenž stojí za jednou z nejpopulárnějších videoher na světě League of Legends. Madison Beer zde propůjčila hlas zpěvačce Evelynn, která je právě jednou z postav slavné počítačové (dnes i mobilní) hry.

Nadějnou pozici v prostředí přehlceného americkém popu pak ukázala Madison Beer naplno s debutovou deskou Life Support (2021), koncepčně uchopeným albem, které se točilo kolem témat o duševním zdraví, smutku a žalu. Hudebně zde zpěvačka sáhla do vod R&B a do nahrávky vložila také jasně patrné indie-popové prvky. Album tak bylo velice upřímným a zároveň temným odrazovým můstkem Madison Beer, která si nahrávku, stejně jako další následné počiny, spoluprodukovala sama.

Psaní vlastních textů a podílení se na nahrávacím procesu jsou atributy, kterými se ne každá popová hvězda může pyšnit a díky tomu je Madison Beer pozoruhodným úkazem. Možná ještě cennější je na zpěvačce její tvůrčí otevřenost, která se nejvíce projevila na její druhé desce Silence Between Songs (2023), jež vyšla v září minulého roku. Oproti první desce je tato novinka ještě ucelenějším albem, které překvapilo svou dream-popovou polohou. Zpěvačka zde navíc sáhla i po atributech psychedelickém rocku a nahrávka tak ve výsledku tvoří působivou, až tanečně-ambientní atmosféru. Hudební kritik Thomas Smith z britského magazínu NME označil většinu Silence Between Songs za „jasné přitakání psychedelickému rocku skupiny Tame Impala“.

Možná bylo proto trochu překvapivé, když Madison Beer přišla začátkem února letošního roku s novinkou Make You Mine, elektro-popovým singlem, který má svým pojetím k písničkám Silence Between Songs značně daleko. Prvky EDM jsou zde značně dominantní a ačkoli si Beer udržuje svůj jedinečně zádumčivý status, odplouvá žánrovými vodami zase někam úplně jinam. Vydala se správným směrem? Zdá se že ano. Píseň je velmi chytlavou záležitostí o čemž svědčí i samotná streamovací čísla. Za pouhých 24 hodin od zveřejnění totiž nastřádala více než 1,2 milionů streamů.

Make You Mine, stejně jako celou řadu povedených písniček z desky Silence Between Songs budou mít možnost slyšet čeští fanoušci také naživo. Zpěvačka se totiž zastaví v Praze v rámci svého The Spinnin Tour 2024. Konkrétně v klubu SaSaZu, kde se představí 10. března 2024. Bude se tak jednat o první koncert čtyřiadvacetileté zpěvačky v České republice, přičemž na tuto událost nebude zcela sama. Pódia holešovického klubu totiž nejprve rozehřeje polský objev Jann, který koncem roku 2022 zaujal veřejnost hitem Gladiator.