Obrázek k článku Hobitín: Jak jsem si zahrál s Iron Maiden
| Jarda Konáš | Foto: Jan Nožička

Hobitín: Jak jsem si zahrál s Iron Maiden

Slavná britská metalová kapela a výrobce deskových her CMON přišli s nečekaným prolnutím. Ukazuje, že na poli hudby a herní zábavy je stále hodně místa na experimenty.

Že hvězdy jako Elvis nebo Duran Duran mají své deskové hry, o tom už jsem v Hobitíně jednou psal. Teď tu máme ale novou formu merche, který se nesnaží prodat krabici jenom na logo skupiny, ale jde skutečně o zajímavý a pro fanoušky sběratelsky cenný kousek. 

Společnost CMON se v posledních letech stala jednou z nejvýraznějších na herním trhu. Její tituly jsou obří, cenově se pohybují minimálně okolo dvou tisíc korun, čemuž ale odpovídá kvalita zpracování. Technicky jde o dotažené deskovky plné nádherných plastových figurek, na které se co do detailů konkurence moc nechytá. Aby to nevypadalo jen jako reklama, CMON má taky pošramocenou pověst, protože pandemie využila ke skokovým cenám balného a poštovného u již dokončených crowdfundingových kampaní a ti, kteří podpořili vznik nějaké deskovky firmy CMON, museli zaplatit někdy i sto dolarů navíc, aby jim vůbec přišla. Zkrátka, rok 2022 je rokem, kdy se od ní původní zákazníci spíš odvrací.

Teď ale její designéři přišli s něčím, co budou metaláci milovat a ostatní se nad tím minimálně pobaveně pousmějí. CMON vzali desky Iron Maiden a jejich slavného maskota Eddieho tak, jak je na obalech vyobrazen, a vyrobili jako sérii plastových figurek. 

A tak tu máme Eddieho jako zombie (podle alba Live after Death), samuraje (loňská deska Senjutsu), mumii a faraona z Powerslave, ghúla (Fear of the Dark) a řadu dalších. Nejchytřejší krok ze strany firmy byl, že ke každé figurce vymysleli pravidla a vytiskli herní karty, aby byla kolekce použitelná v celé řadě jejich deskovek. S Eddiem si tak můžete zahrát Zombicide, Rising Sun, Cthulhu nebo Ankh, které všechny vyšly i v české verzi. Pokud mi nic neuniklo, jde o úplně novou podobu merche nabrandovaného nějakou kapelou. Fanoušci Iron Maiden, kteří nehrají deskovky, si můžou koupit figurky jen tak do poličky na výstavku. Hráči her od CMON, kteří neposlouchají Iron Maiden, můžou brát edici s Eddiem prostě jako další rozšíření k deskovkám a trochu tím oživit, s čím už doma hrají. No a deskovkáři, kteří poslouchají Iron Maiden, ti se už nejspíš plácají po kapsách, kde že to mají peněženku.

Dobrý tah, to se musí CMON a Iron Maiden nechat. Velmi dobrý tah.