Obrázek k článku HOBITÍN: Budoucnost je tu. Aneb když je umělá inteligence DJ a zároveň moderátor
| Jarda Konáš | Foto: Profimedia

HOBITÍN: Budoucnost je tu. Aneb když je umělá inteligence DJ a zároveň moderátor

Spotify přidává funkci AI DJ. Zatím jen na zkoušku, ale ukazuje další směr využití umělé inteligence a vlastního obsahu.

Řada z nás to zažila, přijdete v noci k dýdžejskému pultu a začnete škemrat, aby vám zahrál tu vaši, a on vás odmávne, protože není žádný pouštěč písniček. Nebo posloucháte rádio a moderátor řekne něco, na co byste rádi zareagovali, ale nemáte jak.

Právě tyto dvě osoby, DJ na mejdanu a rozhlasového moderátora, spojuje do jedné virtuální postavy nová funkce Spotify nazvaná AI DJ. Zatím je na zkoušku v betě a přístupná jen v Británii a Irsku, ale i tak stojí za pozornost. Streamovací služba má už teď celkem chytré algoritmy na uzpůsobení personálního obsahu, dokáže poznat, jaký žánr či hudebníci se vám líbí, a následně doporučí podobnou hudbu. Jenže playlist doporučených skladeb zní příliš suše. Máme přece 2023, rok, kdy AI z vývojových studií mocně nakráčela do veřejného prostoru. A tak budete mít ve Spotify svého umělého mluvícího společníka. Na večírku bude hecovat jako DJ, v autě k vám bude promlouvat klidným hlasem jako rozhlasový moderátor.

Okomentuje nový singl, přihodí zajímavost ze zákulisí a zavčas vám řekne, že se váš oblíbený hudebník blíží do Česka, abyste si nezapomněli koupit lístky na koncert. Na to, že ještě nedávno zněla nejchytřejší komunikace s počítačem: „Hej, Siri, zahraj mi Paranoid od Black Sabbath“, je to skutečně razantní skok. A přitom taková blbost, dodal by někdo.

Využití AI je letos velké téma, tuplem v kreativních odvětvích, kde se mnozí bojí o práci. Ale AI DJ se mi líbí. Zažívám něco, o čem jsem jako kluk mohl leda tak snít při sledování sci-fi filmů. Vlastní DJ, co mi běžný poslech v autě promění v unikátní dvouhodinový hudební pořad. Proč ne?

Samozřejmě se nabízí starost, zda to neohrozí práci rozhlasových moderátorů. Vzhledem k tomu, že AI neumí být kreativní a nevytvoří informačně hodnotné pořady na úrovni toho, co poslouchám třeba na Vltavě, osobně se toho nebojím. Stejně tak nikdy nevytvoří zajímavý podcast. Může se o to pokusit, ale vyleze z toho jen kuriozita. A jako kuriózní nadstavba streamovací služby se vlastně může jevit i ten AI DJ. Ale já si s ním ten futuristický pocit čas od času klidně dopřeju.