Obrázek k článku HOBITÍN: Hudbou proti válce platí i v sužovaném Kyjevě. Fanoušci se Rusům navzdory dočkají festivalu
| Jarda Konáš | Foto: Press

HOBITÍN: Hudbou proti válce platí i v sužovaném Kyjevě. Fanoušci se Rusům navzdory dočkají festivalu

Po tříleté pauze se vrací největší ukrajinský festival ATLAS UNITED. Je to skvělá zpráva, i když budeme slýchat i opačný názor.

Hudební festival ATLAS byl největší na Ukrajině. Na poslední ročník v roce 2021 dorazilo 600 000 návštěvníků a vystupovaly tam takové hvězdy jako The Chemical Brothers, Liam Gallagher, Placebo nebo The Prodigy. Pak na Ukrajinu zaútočilo Rusko a s festivaly včetně ATLASu byl pochopitelně konec.

Válka pořád trvá a její konec je bohužel v nedohlednu, ale největší festival se vrací pod novým názvem ATLAS UNITED. Konat se bude trochu narychlo, pořadatelé oznámili obnovení na konci května, a odehraje se od 19. do 21. července v Kyjevě. Bezpochyby se připravoval už o něco dřív, ale vyprodat ho v šesti týdnech, i když pořád nebyli oznámeni zahraniční vystupující, je nadlidský úkol. Opravdu?

Vystoupení The Prodigy na festivalu ATLAS v roce 2016.

Může to být celé jinak. Zisk ze vstupenek půjde na podporu ukrajinské armády a z akce se může stát jedna z nejpříjemnějších událostí, jakou tamní obyvatelstvo od začátku války zažilo. Hned, když jsem o obnovení festivalu četl, jsem si vzpomněl na Británii a heslo „business as usual“, jehož se tehdy Britové drželi během první i druhé světové války. Dá se přeložit jako „všechno při starém“ či v normálu a znamená, že národ bude pokračovat dál, že se obyvatelé nenechají agresorem rozhodit. Protože to přesně chce: vyděsit, rozsévat paniku a rozložit společnost.

Hudební festival může fungovat jako morální injekce proti agresorově snaze, tuplem když návštěvníci vědí, že jejich peníze půjdou na obranu země. Není pochyb, že se události chopí proruská propaganda. Po internetu budou kolovat fotky a videa z festivalu s komentáři v duchu: „Podívejte se na Ukrajince, brečí, že je u nich válka, a zároveň křepčí pod pódiem!“ Je důležité takové komentáře ignorovat nebo jim oponovat, protože poselství návštěvníků festivalu je úplně jiné a jasné: „Putin nás nezlomil.“

Liam Gallagher na festivalu zahrál před pěti lety.

Pokud si říkáte, že pořadatelé festivalu Putinovi nakreslili akorát do mapy další terč, i na to pořadatelé myslí. Pod areál spadá obří podzemní parkoviště, do kterého se návštěvníci přesunou okamžitě, jakmile se městem rozezní poplašné sirény.

Přejme festivalu ATLAS UNITED, ať se povede, ať se vyprodá a za rok se zopakuje.