Obrázek k článku Hobitín: V Liverpoolu chtějí zlepšit Eurovizi. Postará se festival o renezanci soutěže?
| Jarda Konáš | Foto: Profimedia

Hobitín: V Liverpoolu chtějí zlepšit Eurovizi. Postará se festival o renezanci soutěže?

V Liverpoolu přišli se zajímavým nápadem, jak soutěži Eurovize vybudovat větší programovou oporu a přilákat nové fanoušky. Má to vůbec smysl?

Eurovize. To proklaté slovo v mnohých evokuje hudební cirkus, nevkus, pozlátko, hru pro diváky. Hudba není soutěž, říkává můj kolega Vlado, a krásně se to dá vztáhnout právě na Eurovizi. Pokud ji tedy odmítáte. V opačném případě se dají vždycky najít nějaké klady, já například každý rok v semifinálových kolech najdu alespoň dva tři zajímavé interprety, které si zapíšu a prostuduju si je pozorněji. Jak jednodušeji bych se já, Středoevropan zapikaný v Praze, dostal k estonskému písničkáři nebo ázerbájdžánské rapperce? Že díky tomu nezískám žádný přehled o estonské a ázerbájdžánské scéně, je samozřejmě pravda, musím se spokojit s jednotlivci.

A právě to se rozhodli v Liverpoolu změnit. Město bude hostit finále příštího ročníku, které se nemůže kvůli válce konat na Ukrajině. A vedení Liverpoolu plánuje souběžně s Eurovizí uspořádat ještě tematicky navázaný hudební festival. Jeho cílem je představit hudební scény účastnických zemí šířeji než jen skrze vystoupení jednoho interpreta na Eurovizi.

Je úplně jedno, jak dlouho vaše kapela hraje a kolik desek jste vydali, jediná podmínka přihlášení na festival je, že musíte pocházet z jedné ze zemí, které se budou Eurovize účastnit. Konec přihlášek bude 12. prosince, pak dají pořadatelé hlavy dohromady a sestaví festivalový program. Vybraným hudebníkům nabízí až 2 000 liber náklady na cesťák.

Takto Česko v posledním ročníku reprezentovali We Are Domi.

Mně se ta myšlenka líbí. V televizi cirkus, kousek opodál festival. Není pochyb, že akce bude jako seznámení s hudebními scénami jednotlivých zemí fungovat lépe než Eurovize, na druhou stranu dopad festivalu bude minimální. Toto blízké setkání třetího druhu bude jen pro ty, kdo se do Liverpoolu vydají.

Proč ale tuto myšlenku trochu nerozvést? Proč by se podobné akce nemohly pořádat třeba v několika metropolích najednou? Fanoušků Eurovize je pořád dostatek, asi by se dal najít nějaký ekonomický model, jak takový celoevropský festival udržet v chodu. Taková akce by pak mohla být užitečná pro všechny. Pořadatele, zastánce i odpůrce Eurovize, kteří by si mohli přijít poslechnout někam do stanu interprety z druhého konce světa bez všeho toho pozlátka z obrazovky. A bezpochyby by toho využila i řada hudebníků, pro které by se tak otevřela další cesta, jak se alespoň na otočku jet ukázat do Evropy.

Ta myšlenka asi není úplná renesance Eurovize, ale bezpochyby by jí to pomohlo. Fandím pořadatelům v Liverpoolu, ať se jim nápad povede.