Obrázek k článku Hlášky Johnnyho Cashe: Život je drsný, takže musíte být tvrdí
| Iva Boková, foto: Sony Music

Hlášky Johnnyho Cashe: Život je drsný, takže musíte být tvrdí

Patří k nejvlivnějším hudebníkům dvacátého století a nejprodávanějším umělcům všech dob. Tohle je dvacet památných výroků Johnnyho Cashe.

Nejslavnější muž v černém by 26. února oslavil devadesáté narozeniny. Jeho podmanivý hluboký hlas a hity jako I Walk the Line, Folsom Prison Blues, Ring of Fire či Get Rhythm jsou nesmrtelné. Ke konci kariéry překvapil cover verzemi písní, například od Nine Inch Nails nebo Depeche Mode. Stejně jako Cashova image je i většina jeho hlášek velice temná, ovšem zároveň velmi inspirující.

1

Je dobré vědět, kdo vás nenávidí, a je dobré být nenáviděn těmi správnými lidmi.

2

Občas jsou ve mně dva lidé. Johnny je ten hodný. Cash způsobuje všechny potíže. A ti dva se spolu perou.

3

Stavte na neúspěchu a využijte ho jako odrazový můstek. Zavřete dveře za minulostí. Nesnažte se zapomenout na vaše chyby, ale nedržte se jich. Nevěnujte jim žádnou energii ani čas a prostor.  

4

Když nahrávám píseň někoho jiného, musím z ní udělat svou vlastní píseň, protože jinak to není ono. Řeknu si, že jsem ji napsal, a autor to neví.

5

Jsem opravdu velmi plachý. Spoustu času trávím ve svém pokoji a jen čtu, píšu nebo sleduji televizi.  

6

Miluji trávit čas ve studiu a zůstávat tam deset nebo dvanáct hodin denně. Miluji to. Co to znamená? Nevím. To je život. 

7

Pokud nehodláte přesně říct co a jak cítíte, je lepší raději neříkat vůbec nic.

8

Svádí se na mě spousta věcí, které se nikdy nestaly. Ale pak je také spousta věcí, které jsem udělal, ale nikdy mě při nich nechytili.

9

Život je drsný, takže musíte být tvrdí.

10

Úspěch znamená, že se musíte obávat úplně o všechno, kromě peněz.

11

Chodil jsem v černém, protože se mi to líbilo. Dělám to pořád a stále to pro mě něco znamená. Je to symbol rebelství – proti zahnívajícímu statu quo, proti pokryteckému náboženství, proti lidem, jejichž mozky jsou uzavřené názorům druhých.

12

Neuznávám žádné hranice. Jen poslouchám své svědomí a srdce. Přesně to dělám. Mám v sobě hodně soucitu, protože jsem v životě zakusil spoustu bolesti. Každý, kdo protrpěl spoustu bolesti, je plný soucitu.

13

Život je otázka a život je také odpověď, Bůh je důvod a láska je způsob.

14

Možná, že si někteří s těch omezenců uvědomí, že by nikdo neměl být ignorován jen proto, že má dlouhé vlasy a tetování. Lidé s předsudky jsou to, co je na tomto světě špatně.

15

Moje nahrávací společnost by mě viděla raději ve vězení než v kostele.

16

Po celý život budete stát před volbu. Můžete si vybrat lásku nebo nenávist. Já volím lásku.

17

Pokud vůbec někým jsem, nejsem zpěvákem, ale písňovým stylistou.

18

Trestanci jsou to nejlepší publikum, pro jaké jsem kdy hrál.

19

Od dětství jsem věděl, že chci zpívat. Když mi byly čtyři, máma hrála na kytaru a zpívala, seděl jsem u ní a naučil jsem se zpívat podle ní. Vždycky mi říkala, že talent je dar od Boha a já jsem tomu vždycky věřil. Kdybych to vzdal, jen bych seděl u televize, tloustl a brzo zemřel.

20

Jsem k smrti nadšený životem.