Obrázek k článku Guns N’ Roses překvapují temnou vleklou novinkou s ječivým zpěvem
| Lukáš Rešl | Foto: Profimedia

Guns N’ Roses překvapují temnou vleklou novinkou s ječivým zpěvem

The General je druhým singlem, který američtí rockeři letos vydali. Pro kapelu značně atypická skladba se začala rodit před více než dvaceti lety. Nyní je konečně venku.

Poněkud temná a pomalejší skladba navazuje na singl Perhaps, který vyšel letos v srpnu. Opět se jedná o archivní záležitost z dob alba Chinese Democracy (2008), na kterou se singl The General nevešel. Zároveň tak jde o čtvrtou píseň, kterou Guns N' Roses vydali po opětovném shledání Slashe, Axla Rose a Duffa McKagana v roce 2016.

Guns N’ Roses zahráli The General poprvé naživo 2. listopadu v Hollywood Bowl v Los Angeles. Nyní skladbu vydávají v řádné audioverzi, na které použili nemálo hlasových efektů, které udržují hlas Axla Rose v dosti zvláštní poloze. Ostatně zvláštní je i samotná píseň, která má až trochu metalový nádech díky kovové basové lince, která skladbu drží po celou její délku. Na hony se tak vzdaluje hardrockovému zvuku kapely, na který jsme zvyklý.

Příběh skladby se váže již k roku 2002, kdy Axl Rose najal skladatele a klavíristu Marca Beltramiho, aby do ní přidal orchestrální aranžmá. Bývalý zpěvák skupiny Skid Row a dlouholetý Roseův přítel Sebastian Bach nevydanou píseň pochválil v rozhovoru pro Metal Edge v roce 2007. „Jedna z mých nejoblíbenějších písní je The General. Zeptal jsem se Axla, jestli můžu zmínit názvy písní, a on řekl: Fajn. Je to zdaleka nejtěžší metalová skladba, jakou jsem kdy od Axla slyšel. Takový pomalý, drtivý riff s vysokým, pronikavým a ječivým vokálem,” řekl Bach.

Americké hardrockové legendy tak na stará kolena překvapují zvukovou formou a trochu experimentálnější polohou. Je však otázkou, nakolik bude tato novinka vířit mezi samotnými fanoušky. Axlův autotunem značně upravený hlas totiž zní minimálně prapodivně.