Obrázek k článku Festival Grape odpálí táborák a slovenské kapely. Pak přijde řada na světové hvězdy
| Šárka Hellerová | Foto: Grape (Charlotte de Witte press)

Festival Grape odpálí táborák a slovenské kapely. Pak přijde řada na světové hvězdy

Ve čtvrtek 8. srpna první návštěvníci festivalu Grape zasednou kolem ohně. Zapálení vatry, u které domácí kapely zahrají nejen vlastní skladby, odstartuje třináctý ročník festivalu. Další dva dny poté na letišti v Trenčíně vystoupí řada slovenských a zahraničních interpretů. Mezi headlinery dominují zástupci britské scény.

Návštěvníci se mohou těšit na koncerty Toma Odella, Nothing But Thieves, Two Door Cinema Club či Michaela Kiwanuky, ale třeba i na belgickou producentku a dýdžejku Charlotte de Witte. Součástí festivalu je opět i klubová noc Addict. Její tvůrce Nobody Listen bude mít navíc na festivalu v režii samostatnou rapovou scénu. Addict Stage se zaměruje na čerstvá jména. Vystoupí zde například rapper Yzomandias, Calin, Anet X, či sám NobodyListen.

„Čeká nás třináctý ročník, bůh při nás,“ přeje si v rozhovoru pro Headliner ředitel festivalu Juraj Podmanický. Organizátoři se rozhodli pro pověrčivé obávané číslovce postavit čelem a celému ročníku přiřkli strašidelné téma. „Grape bude celý laděný do mystiky, budeme se bát. Bookuju tedy kromě kapel hodně strašidelných hradů a zámků, které nám dovezou cirkusáci. Věříme, že lidi se toho chytí, protože hororové téma se dá hezky zpracovat,“ vysvětluje Podmanický. Festivalové téma vyhlašují pořadatelé každý rok a spolu s hudební dramaturgií a výjimečným estetickým pojetím areálu tvoří jedinečnost festivalu Grape.

Nothing But Thieves letos vystupovali i na festivalu Glastonbury

„Považuji za důležité zapojovat lidi do dění. Pak je to víc baví. Pořádal jsem dřív dětské tábory a festival beru jako tábor pro dospělé. Z táborů taky vychází pojetí našeho čtvrtečního warm-upu, který pořádáme od doby, co jsme v Trenčíně. Letos bude pro nějaké čtyři tisíce lidí – vstupenka se kupuje zvlášť,“ upozorňuje Podmanický. „Bereme lidem telefony, zavírají se do zalepeného sáčku. Děláme velkou vatru, u které slovenské kapely, které na festivalu vystupují, čtyři hodiny akusticky hrají covery. Jsme u ohně bez telefonů a jediní, kdo to porušuje, jsou kapely a my, a navzájem se napomínáme, ať nekazíme publikum,“ přiznává.