Obrázek k článku GLOSA: Lady Gaga dostala napráskáno za originalitu
| Jarda Konáš | Foto: Universal Music

GLOSA: Lady Gaga dostala napráskáno za originalitu

Není muzikál jako muzikál. Joker 2: Folie à Deux je pravděpodobně jeden z nejoriginálnějších hudebních filmů za poslední roky. A dostává za to od diváků naloženo.

O komiksové komunitě je známo, že je toxická. Málokdy se jí zavděčíte, často nové tituly automaticky sestřelí a kdeco jí rychle hne žlučí. Pokračování filmového Jokera je přesně ten případ, ačkoliv z hudebního hlediska nabízí parádní kousky.

Pojmout „dvojku“ jako muzikál byl ze strany režiséra Todda Phillipse možná největší trolling letošní filmové sezóny. Jako kdyby si škodolibě řekl: „Vy chcete pokračování? Tak dobře, tu máte!“ A tak jako byl zjevení první Joker, svého času jeden z nejoriginálnějších komiksových filmů, je Folie à Deux jedním z nejoriginálnějších pokračování.

Joker 2 je sice muzikál, ale skvělý muzikál! Lady Gaga při skládání odvedla dobrou práci, a nakonec si písně vydala na samostatné desce Harlequin. Vůbec není špatná, i když bez filmového zasazení řada skladeb ztrácí kontext.

Zíral jsem na ten film v kině s potutelným úsměvem, jelikož jsem byl svědkem čehosi, co bych nazval „poctivou revoltou“. Revoltou proto, že film jako pokračování působí trochu jako natočený natruc. A poctivou proto, že je to zkrátka technicky a výpravou dotažený muzikál. Mám k filmu své výhrady, ale ty hejty, které schytává na internetu, si rozhodně nezaslouží. Joaquin Phoenix je tradičně báječný a Lady Gaga tu s ním zdárně drží krok. Navíc si zahrála zlou postavu. Fanoušci komiksů ví, že Harley Quinn je Jokerova parťačka a milenka, tudíž to nebude žádná světice, ale i během samotného filmu se mění divákův vztah k postavě a na samotném konci Lady Gaga opravdu nejde fandit. Zkrátka – kromě její hudby mě bavila i jako herečka.

Muzikály to nemají jednoduché, tuplem v Česku, kde se na tento žánr nalepila díky všem těm béčkovým produkcím pověst poněkud povrchní zábavy. Což je křivda, i u nás se hrají kvalitní muzikály. Joker 2 je kvalitní muzikál, ať si kdo chce co chce říká. Diváky zklamal z úplně jiného důvodu. Ale pokud bychom se zaměřili čistě na ten hudební obsah, jde svým způsobem o pozoruhodné dílo. Je otázka, jestli ta muzika přežije déle než aktuální vlnu zájmu o film. Lady Gaga se za album Harlequin nemusí vůbec stydět, je to poctivá autorská práce. Ale bude nějaké písně z desky hrát ještě za pár let na koncertech? To ukáže až čas.