Obrázek k článku GLOSA: Zagorovou střídá Yzomandias. Hitparádu boří vzkazem pro pašeráka drog Karla
| Dód | Foto: Milion+ Entertaiment

GLOSA: Zagorovou střídá Yzomandias. Hitparádu boří vzkazem pro pašeráka drog Karla

Vydání nové edice úspěšného mixtapu J. Eden E-GEN vrátilo zástupce předních českých populárních tvůrců hiphopové a elektronické hudby na čelo hitparády. Yzomandias a Nobodylisten jsou se dvěma verzemi nahrávky na prvním i třetím místě žebříčku IFPI. V čem je novinka odlišná?

Kromě několika čerstvých skladeb přináší především poselství, které posílá crew Milion+ svému příteli a členovi party, slovenskému rapperu Karlovi. Ten je aktuálně zadržený za přechovávání většího množství drog, které u něj policie objevila v březnu letošního roku při cestě vlakem z Česka na Slovensko.

Ve zprávě policie z inkriminovaného dne stojí: „Služební pes příslušníků celního úřadu během kontroly ve vlaku označil konkrétní zavazadla a z uvedeného důvodu byla ve smyslu zákona provedena kontrola zavazadel…“ Dá se tedy pouze konstatovat, že Karlo i jeho přátelé z Milion+ v textech, které se velmi často věnují drogové tématice, rozhodně nepřehánějí. Potvrzují to i informace, které se objevily záhy po Karlově zatčení. „Převážel více než 1,5 kilogramu konopí a téměř 153 gramů kokainu, to celé v hodnotě téměř 20 tisíc eur,“ uvedly policejní zdroje. To by byl k rapování v úspěšné české rapové crew docela slušný přivýdělek.

Přídavkem k původnímu mixtapu, který vyšel letos v únoru, je deset nových tracků, které dala dohromady tvůrčí dvojice Yzomandiase – Nobodylisten. Celý nový materiál zahajuje freestyle přes telefonní hovor mezi Yzomandiasem a Karlem přímo z vězení. Ke skladbě NFS (pravděpodobně zkratka pro No Funny Shit) vznikl také videoklip. Zajímavé party této skladby zaznívají především při partu Nik Tenda, který se před posluchači vyznává z toho že, už je půl roku „sober“, tedy střízlivý.

Z nového materiálu jsou podle mého nejzajímavější skladby D!ck místo kytky :)) a Až vylezou kostlivci. Obecně se dá říct, že nový materiál na mixtapu oproti tomu původnímu, který překypoval humorem a na některých místech až velmi abstraktní polohou humoru, leží spíš ve vážnější poloze. Hlavním poselstvím je podpora Karlovi, který má problém se zákonem. A tak je podstatným sdělením J. Eden E-G3N (#freekarlo edition) vztyčený prostředníček adresovaný bezpečnostním složkám.

Celý mixtape uzavírá do tanečních žánrů zasahující skladba Sen Winner Win Vítěz by DAYWITT, ve které je k slyšení opravdu všechno od rapu přes jungle až po rychtu. Potvrzuje to nastupující trend tvrdé taneční hudby, díky kterému se stala fenoménem i Calinova Hanah Montana.

I když je celý produkt cílen především na podporu zavřeného rappera Karla, i tak ale kromě klipu a zajímavého poselství přináší několik velmi nápaditých a opět o kousek dál dotažených tracků z dílny Yzomandiase a Milion+. Ostatně: zájem o ně je opět nebývalý, jak dokazují pevně obsazené přední příčky české hitparády, na jejímž čele Yzomandias a Nobodylisten vystřídali Hanu Zagorovou.

 

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený Headliner (@headliner_cz)