Obrázek k článku VIDEO: Vypsaná fixa opěvuje bagristu ze Suezu. Pavel Liška je jeho české alter ego
| Daniel Mohr | Foto: San Piego Records

VIDEO: Vypsaná fixa opěvuje bagristu ze Suezu. Pavel Liška je jeho české alter ego

Že se dá písnička napsat o čemkoliv, to vědí v pardubické kapele velmi dobře. Pokud je někdo schopný a hodný toho počinu, aby zhudebnil událost, která ochromila skoro půlku světa, je to právě Vypsaná fixa.

Co se onoho osudného března před dvěma lety stalo? O velké lodi, která zablokovala jednu z nejdůležitějších dopravních tepen na světě, jste jistě slyšeli. Zatímco se početné skupiny odborníků hádaly a dumaly nad tím, jak tu zpropadenou věc vyprostit, jel kolem jistý bagrista, který se pustil do práce a za šest dní a za skoro sto třicet hodin práce loď vyprostil. To ale není konec příběhu. Než mu stačil kdokoliv poděkovat, byl už nový hrdina na cestě do postele. Ani skoro měsíc poté nedostal zaplaceno za přesčas a na slavnostní ceremoniál určený lidem, kteří se podíleli na uvolnění průplavu, dostal oficiální pozvánku až hodinu před samotnou událostí. Zní to jako vtip, ale není.

To všechno nenechalo chladným Márdiho z Vypsané fixy, který se rozhodl způsobem, který je mu vlastní, muži poděkovat. I díky tématu textu, které se svým způsobem dotklo skoro každého, přístupnému zvuku a také zajímavému klipu se z Bagristy ze Suezu stane vlajková loď poslední desky Kusy Radosti pro širší veřejnost. Jako tomu bylo v minulosti již několikrát s písněmi jako jsou Antidepresivní rybička, Měla krátkou ofinu a dalšími...

Mimochodem, pokud jste měli stejně jako já dojem, že pisklavé sólo uprostřed skladby je hráno na kačeří vábničku, tak jsme se také mýlili. Je to japonská hračka jménem Chihuahua.

Klip, který režíroval Tomáš Bláha a roli bagristy si zahrál Pavel Liška, celkem vtipně až leckdy i dost sarkasticky ukazuje, jak by vypadala podobná „katastrofa“ v našich podmínkách.