Obrázek k článku GLOSA: Vražda v Bratislavě spojila hudební scénu. Chystá se Slovenská Tepláreň
| Marek Reinoha | Na snímku Nina Kohout, foto: Martin Turzík

GLOSA: Vražda v Bratislavě spojila hudební scénu. Chystá se Slovenská Tepláreň

Nejen Slovenskem otřásla vražda Juraje Vankuliče a Matúše Horváta, jejímž motivem byla nenávist ke queer lidem a neschopnost přijmout fakt, že láska má různé podoby. Zareagovat se rozhodla i hudební scéna.

Bohužel krev na rukou nemá jen útočník ale i slovenská politická reprezentace, která dlouhodobě podceňuje nevraživost vůči těmto menšinám, tedy lidem, kteří nežádají nic jiného než pochopení. Lidem, kteří chtějí jen svobodně žít plnohodnotný život, svobodně se milovat a mít stejná práva jako většinová společnost. A ruku na srdce, předsudky vůči LGBTQ+ se netýkají jen Slovenska.

Co na tom, že i takřka celá česká politická reprezentace vraždu v bratislavském baru Tepláreň odsoudila, když se mnozí politici vymezují proti rovnosti queer lidí a tím vlastně podporují ty postoje, které k bratislavské tragédii vedly. Vždyť už i ta nesvobodná Kuba, kde na základě výsledku referenda chystají reformu zákona o rodině, která bude legalizovat manželství párů stejného pohlaví a adopce stejnopohlavními páry, je dál než v téhle oblasti zaprděné Česko nebo Slovensko. 

Pokud chceme žít v tolerantní společnosti, která respektuje odlišnosti, nesmíme mlčet, nikdo z nás. A mlčet nechce ani slovenská kulturní obec, proto se spojila v projektu Slovenská Tepláreň, který je společnou iniciativou Festivalu Pohoda, Romana Samotného z baru Tepláreň a dalších partnerů. Desítky umělců, umělkyň a kapel v průběhu devíti dní v polovině listopadu vystoupí v klubech po celém Slovensku. Zatím se do projektu přihlásilo více než 70 interpretů a 40 klubů, přičemž další se stále mohou přidat. Jejich cílem je vyjádřit koncerty pro Maúše Horvátha a Juraje Vankuliče sounáležitost s jejich blízkými a podporu queer lidem.

"Chceme vyjádřit sounáležitost rodinám a blízkým Matúše Horvátha a Juraje Vankuliče, kteří byli zavražděni z nenávisti v baru Teplárna v Bratislavě. Chceme vyjádřit úctu a respekt těm, kteří z Teplárny vytvořili otevřené místo pro setkávání svobodných lidí. Chceme vyjádřit podporu LGBTQ+ lidem. Chceme, aby Slovensko bylo zemí, kde se každý a každá může cítit bezpečně a kde je příslušnost k jakékoli menšině přijímána s respektem jako přirozená součást společnosti. Chceme dosáhnout změny legislativy tak, aby zajistila plnohodnotný život všem lidem na Slovensku včetně LGBTQ+ menšiny. Chceme kráčet cestou nenásilí, sounáležitosti a tolerance, a proto pořádáme festival Slovenská Tepláreň," uvádí organizátoři v prohlášení.

V rámci festivalu vystoupí například Nina Kohout, 52 Hertz Whale, Bez ladu a skladu, Dorota Nvotová, Modré hory, Ultrazvuk + Škrupo, Veľká Potreba nebo Zverina. Akce se uskuteční od 12. do 20. listopadu a její poselství není určeno jen pro slovenskou společnost.

I my v České republice bychom měli chtít jít cestou sounáležitosti, tolerance, respektu a nenásilí. I my bychom měli chtít, aby Česká republika byla místem kde se každý může cítit bezpečně, bez ohledu na příslušnost k jakékoliv menšině. Jinak se totiž může stát, že i u nás jednou nějaký šílenec vezme do rukou zbraň.