Obrázek k článku GLOSA: Starý dobrý blues rock! Rolling Stones a Lady Gaga jsou v novém singlu dojemní
| Jarda Konáš | Foto: Mark Seliger

GLOSA: Starý dobrý blues rock! Rolling Stones a Lady Gaga jsou v novém singlu dojemní

Novinka, kterou Rolling Stones navazují na první singl Angry, je jako návrat do staré náruče, přesto překvapí nečekaným pojetím duetu.

Sedm a půl minuty, kdo si dnes může dovolit vydat tak dlouhý singl? Ano, Rolling Stones! A nedávno Steven Wilson, ale to je kapitola sama pro sebe. Novinka Sweet Sounds of Heaven dojme na první poslech. Je to starý dobrý blues rock, žánr, z jehož základů nevzešli jen Stouni, ale celá řada dalších zásadních britských rockerů.

Spojení s Lady Gaga může zdánlivě překvapit. Vždyť tato dáma je personifikací glamour popu a vrcholu současného mainstreamu. Jenže Lady Gaga s rockem vždycky tak trochu koketovala a už mnohokrát dokázala, že další žánry, řekněme důstojnější než popík, zvládá levou zadní. A tak si po spolupráci s Tony Bennettem, Eltonem Johnem či Nile Rodgersem nyní ofajfkovala další legendy na svém seznamu duetů. A vzala to rovnou i se Stevie Wonderem, který tu Stouny krásně doprovází na klavír.

Novou skladbu Rolling Stones nejprve vypustili ve zkrácené verzi

Sweet Sounds of Heaven jsou ryzí Stouni, zní jim to jako v 60. letech, možná začátku sedmdesátek. Zkrátka, stejně jako u prvního singlu Angry jsme tu po pár taktech jako doma. Postupně a propracovaně vygradovaná skladba vlastně uplyne rychleji, než by stopáž napovídala, a Lady Gaga je tu nečekaně v roli backvocalistky. To jen potvrzuje náznaky o nové desce Hackney Diamonds, kam si Stouni přizvali řadu hostů, ale jen do role jakýchsi nadhazovačů stojících v pozadí, zatímco reflektory míří na Jaggera a spol. V druhé půlce skladby už na sebe Lady Gaga svým hlasem strhne pozornost a Jaggera přezpívá, ale to je jedno, protože už stejně probíhá instrumentální gradace.

Opět se zde potvrzuje genialita Andrew Watta, mladého producenta, který se po spolupráci s Iggy Popem, Ozzym nebo Eltonem Johnem stal jakýmsi specialistou na staré bardy. Jste padesát let v branži a chcete znít pořád aktuálně? Zavolejte Wattovi, on si s tím poradí!

Výtečný singl, teď už nezbývá než se těšit na celou desku Hackney Diamonds vycházející 20. října.

Zde si singl Sweet Sounds Of Heaven poslechněte v plné délce