Obrázek k článku GLOSA: Skepta kraloval Brnu. Pop Messe má málo návštěvníků a božský zvuk
| wlado | Foto: Marek Reinoha

GLOSA: Skepta kraloval Brnu. Pop Messe má málo návštěvníků a božský zvuk

Druhý ročník brněnského „Veletrhu popu“ odstartoval v pátek 29. července. Koná se v dystopických kulisách bývalého fotbalového stadionu, jenž lemují dva hadi – jeden se vine dovnitř na fotbalovou plochu a druhý ze stadionu ven směrem k Boby Zoner Hall, kde se odehrává část programu pod střechou.

Tyto fronty do areálu a mezi jeho sekcemi se tvoří, přestože je naplněn jen zlomek potenciální návštěvnické kapacity Pop Messe. Oba festivalové prostory spojuje odér let minulých a po příchodu si přijdete trochu nepatřičně. Uvnitř v Boby se můžete pohodlně usadit do červených vypolstrovaných boxů a sledovat dění na pódiu.

Jako jedna z prvních kapel hrají pražští a čím dál tím populárnější Mutanti hledaj východisko. Jsou tak nahlas, až se třese plechová konstrukce prostoru.

Na hlavním pódiu festivalu uvnitř stadionu rozjíždí pro celkem početný dav  svůj nekompromisní projev raper Smack One oceněný mimo jiné dvěma letošními soškami Cen Anděl. Proč má i cenu od fanoušků, se zde dalo snadno pochopit.

Slunce zapadá za rozpadajícími se zbytky tribuny a na druhém venkovním pódiu už svou produkci rozjíždí američtí Algiers. Byť už mají údajně v rukávu nové album, nehrají nic než průřez tím nejlepším ze svých dosud vydaných třech desek.

Severoirští hudební nerdi Bicep už začínají hrát do nočního Brna. Jejich set je barevný a zábavný – není divu, že patří mezi největší esa světové elektronické hudby.

Bert & Friends laťku rozhodně nesrazili, ale ba přímo ji ještě vykopli až k měsíci. Pak už celý areál, park i Brno patřilo londýnské ikoně Skeptovi. Bez velkolepé scény, oděn kompletně do černé rozjel svůj set a bylo vidět, že se dobře baví, což rozhodně není pravidlem. Komunikoval s fanoušky, kteří dorazili připravení a skandovali barz spolu s raperem. Po konci setu sešel do předních řad a snad 20 minut se s nimi po konci koncertu fotil. 



Festivalový park má své nedostatky – byť je letos dostatek stánků, avizovaná voda, která během prvního ročníku chyběla, došla už v průběhu odpoledne. Pokud chcete přejít mezi venkovním pódiem do vnitřních prostor, čeká vás celkem důkladný security check – navíc vás nepustí s nápojem byť ho máte ve festivalovém kelímku.

Co je ale na Pop Messe naprosto neuvěřitelné, je zvuk – všem interpretům bylo nádherně rozumět. Klobouk dolů před organizátory a zvukaři. Ať už jste seděli na (místy celkem nebezpečné) zarostlé tribuně a nebo byli kdekoli na ploše, zvuk byl konzistentní a opravdu fantastický. 

Druhý den Pop Messe očekává řádné dešťové přeháňky a koncerty Son Lux, legendárních Ride či Kae Tempest.