Obrázek k článku Glosa: Reinkarnující se Sámer Issa překračuje hranice snesitelné sebeprezentace
| Daniel Mohr | Foto: Profimedia

Glosa: Reinkarnující se Sámer Issa překračuje hranice snesitelné sebeprezentace

Hudební comeback historicky první bronzové tuzemské Superstar je v procesu. V posledních dvou měsících se zpěvák vytasil již s druhým singlem, tentokrát v rodném jazyce. Existuje alespoň malá pravděpodobnost, že by mohl svou současnou tvorbou Sámer Issa oslovit někoho jiného než jeho osobou posedlé, náctileté fanynky? Nejspíš ne.

Pokud jste o rodákovi z Děčína po Superstar ještě slyšeli, nejspíš to nebylo zásluhou jeho brilantních pěveckých výkonů či velkých skladeb. Od svého konce v populární pěvecké soutěži spíš plnil stránky bulvárních časopisů a kupil skandál za skandálem. Nebylo se tedy čemu divit, když jeho strmý vzestup vystřídal postupný pád do propadliště tuzemského showbyznysu. Nyní však Sámer Issa prochází „reinkarnací“ a po opravdu hodně dlouhé době se snaží zaujmout i po hudební stránce. Marně.

Skladba Jsem to já, jako by se vyrojila z doby před dvaceti lety, kdy největším kasovním trhákem byly srdcervoucí slaďárny v podání všemožných chlapeckých skupin, při kterých nezůstalo ani jedno oko čtrnáctileté fanynky suché. I dnes to bude nejspíš zpěvákova pravá cílová skupina, neboť touto formou nemá šanci nikoho jiného oslovit. Ačkoliv je chvályhodné, že autorem hudby je sám Issa, při poslechu se nedokážete ubránit dojmu, že jste podobných skladeb na začátku milénia slyšeli stovky podobných. Dojem z díla nevylepšují ani mistrné textařské obraty: „To, co zvládat mám, to nezvládám – čeho moc dát ti mám, zas jen málo dám.“

Co se ale reinkarnujícímu se Issovi povedlo, je stvoření vlastního boybandu v jedné osobě. V klipu totiž můžeme vidět hned několik postav. Ať už se jedná o šťastného Issu, naštvaného Issu, Issu před infarktem, zoufalého Issu, anebo také Issu, běžící za svou láskou, které z nějakých nevysvětlitelných důvodů nejspíše hrozí utonutí ve sprše, zatímco on sám stále dokonale pečuje o svůj účes. Tím výčet Sámerů v klipu zdaleka nekončí. Každá osobnost má přitom jiný outfit i účes. Jedna vypadá na pětadvacet, druhá zase na čtyřicet a třetí jako nemanželské dítě Raega a Davida Beckhama. Třešničkou na dortu by byl snad už jen hromadný sborový zpěv všech aktérů při posledním refrénu.

Z novinky se zdá být nanejvýš jasné, že Sámer Issa nijak výrazně tuzemské hudební vody svým současným ani budoucím materiálem nejspíše nerozčeří. Avšak stále má nejspíš sexappeal na to, aby udělal pár náctiletých fanynek o něco šťastnějšími.