Obrázek k článku GLOSA: Protheus tasil Lucii Vondráčkovou. O světové úrovni ale skutečně jen sní
| Jarda Konáš | Foto: Protheus press

GLOSA: Protheus tasil Lucii Vondráčkovou. O světové úrovni ale skutečně jen sní

Nepřestávej snít je pro zpěváka jen další sešup na spirále vedoucí z velkých hal do vesnických kulturáků, i když se publiku i sobě snaží namluvit něco jiného.

„Kam se poděl dětský sen / někam ho odnes všední den / malý kousek každý den.“ To je, prosím, celá druhá sloka. Wow, much lyrics, top textařina! Ale konec srandy, Protheus se v novém singlu snaží o seriózní výpravnou lyriku, a aby dodal hudbě na váze, doprovází ji dramatický klip. Zkrátka – ambice byly, jak dopadl výsledek?

Upřímně, dost smutně. Nejnapínavější na celém singlu je nechtěně samotný Protheus, kterého můžeme v přímém přenosu sledovat, jak po odchodu z Dymytry sviští na tobogánu vedoucího do hlubin vesnických zábav. Nepřestávej snít je jen o něco hruběji nahraný tuctový ploužák, nic víc. Kdyby místo naboostěných kytar hrála elektroakustika, bude to znít echt jako klasický argemovský pomaláč. Jasně, cílovka Dymytry a Argemy se prolíná, navíc zvou obě kapely promotéři na společné akce, takže toto zpěvákovo měknutí a pomalá transformace v tancovačkového umělce může dávat smysl. Otázka je, jestli zrovna tohle Protheus na startovní čáře své sólové kariéry chtěl nebo do toho hučí samospádem, jako když hodíte kuličku do okapu.

Úplné mimoňství ovšem zpěvák (nebo někdo z jeho týmu) předvedl při ládování obsahu na YouTube, kde pod video k Nepřestávej snít napsal: „Speciální poděkování patří Lucce Vondráčkové, za to, že svým herectvím a energií pozvedla klip na světovou úroveň a zároveň hned zapadla do naší veselý a divoký party.“ O světové úrovni klipu díky angažmá Vondráčkové se mluví i v tiskovém materiálu, takže to nebylo plácnutí v pomatení smyslů, ale záměrná prezentace.

Označit Nepřestávej snít za klip na světové úrovni může jen tlučhuba nebo člověk s nulovým přehledem o klipové produkci posledních…no, čtyřiceti let, protože i tehdy, při startu MTV, měla řada klipů v její rotaci lepší kvalitu. Vždyť je to natočené v laciných studiových kulisách jak Cela Jaromíra Soukupa! Drama dodané slow motion prostřihy je ubíjející klišé a Lucie Vondráčková to svým herectvím na světovou úroveň nemá šanci povýšit, protože ke světovému herectví má dál než na Pluto.

Jestli se ve střižně kluci a holky nad výsledkem plácali po zádech a říkali si: „Jooo, natočili jsme klip světový úrovně!“, tak to si pojďme udělat kafíčko, nasypat krekry a sledovat, co bude dál, protože Protheův sešup do světa uměleckého sebeklamu uprostřed vesnických kulturáků zdaleka nekončí.